eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Lyon, 2014. október 14.Pierre Richard francia színész (j) és Michel Legrand francia zeneszerző a Lumiere Filmfesztivál megnyitóján a franciaországi Lyonban 2014. október 13-án. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Nyitókép: GUILLAUME HORCAJUELO

Meghalt a Cherbourg-i esernyők zeneszerzője

A háromszoros Oscar-díjas Michel Legrand 86 éves volt.

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban - közölte szombaton szóvivője.

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az új hullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával, Jean-Luc Godard-ral és Jacques Demyvel dolgozott együtt.

A francia musical alapjainak számító Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrand szerezte a Szamárbőr című film zeneszerzője is. Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta.

Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×