eur:
394.67
usd:
364.57
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: ligetbudapest.hu

Bárki lehet Dés András társzeneszerzője egy zajszimfóniában

Elkészült a Magyar Zene Háza élményalapú zenei nevelést támogató koncepciója, amely élményszerűen mutatja be a zene történetét. A központ 2020 végén nyithatja meg kapuit. Most egy "zajszimfóniára" hívják az érdeklődőket.

A Magyar Zene Háza állandó kiállítása egy valóságos séta a zenetörténeten keresztül, de nem egyszerűen egy "történeti történetről" van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy

a zene milyen szerepet játszott az emberek egymás közötti viszonyában.

A séta a zene feltételezett keletkezésével kezdődik. Ebben a fejlődési szakaszban a zene - mint Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője az InfoRádiónak elmondta - tulajdonképpen egy-egy gesztus volt, amikor egymásnak ütögettek köveket, fadarabokat, megpengették az íjukon a húrt, és felfedezték az emberek, hogy hangok veszik körül őket. "Aztán ezt együtt csinálták, és borzasztóan örültek is neki.

Ők voltak az első előadóművészek és a közönség is"

- mondta Batta András. Ebben a szellemben haladnak tovább a zenetörténeten, következik tehát a népzene, de így lehet majd találkozni a többszólamúság kialakulásával is - utóbbival például egy reneszánsz templom élményében.

"Bachot, az ő elképesztő kapacitását, sokrétűségét egy orgonaszekrényben fedezzük fel, Mozarttal postakocsira ülünk, Liszt Ferencet pedig egy szellemzongorán lehet meghallgatni"

- sorolta a zenetörténész. Egy elvarázsolt kastélyhoz hasonlatos kiállításról van szó, "már amennyiben ezt kiállításnak lehet nevezni, mert sokkal inkább mondanám egy olyan hangzó, film- és drámaszerű performansznak, amelyet az ember úgy él meg a kiállításon végigsétálva, mintha maga is része lenne e koroknak és ismerőse e szerzőknek" - magyarázta Batta András, kiemelve: ez azért is lényeges, mert az elsődleges célcsoportjuk a diákság.

A 2020-ban nyitó intézmény egy úgynevezett zajszimfónia létrehozásához is várja az érdeklődőket. "Lehet, sokakban megütközést kelthet a zaj szó a Magyar Zene Háza kapcsán, de itt arról van szó, hogy

körülvesznek bennünket zenei hangok és zörejek, és az utóbbiakból igenis lehet zenét csinálni.

Ezt a 20. században többen is megpróbálták, Maurice Ravel például sajtreszelőt alkalmazott az egyik művében, vagy ott volt John Cage, aki egy nappali szoba egyik bútorára írta az egyik művét - tehát tulajdonképpen bármivel lehet zenét előidézni" - mondta Batta András.

"Azt szeretnénk, hogy fedezzük fel a körülöttünk lévő zenei lehetőségeket, mindenki rögzítsen valamilyen kis zenei aktivitást, küldje be videón, és ebből komponál majd egy »szimfóniát« Dés András, aki maga is többféle ütős hangszeren játszik.

Az egészet januárban mutatjuk be" - mondta a zenetörténész, aki azt is elárulta, hogy a beérkezett zajokra december 16-án improvizálnak majd a Budapest Music Centerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×