eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Ronaldo Schemidt

Több újdonsággal is várja az érdeklődőket az idei World Press Photo kiállítás

Egy lángoló fiatal férfi látható az idei, Nemzeti Múzeumban bemutatkozó World Press Photo kiállítás emblematikus képén. A péntektől október 23-ig látogatható tárlat idei újdonsága, hogy az újságírás új műfajainak, a multimédiának és a mozgóképnek is bemutatkozási lehetőséget ad.

„A Word Press Photo mindig drámai hangulatot sugároz. Ez egy vizuális történelemkönyv” – fogalmazott Révész Tamás fotográfus. A kiállítás magyar kurátora a véletlen szerepét hangsúlyozva kiemelte a lángoló férfit ábrázoló alkotást. Az újságírót – aki éppen egy kávózóban pihente volna ki egy tüntetésről történő tudósítás fáradalmait – kísérő fotós kint maradt, amikor látta a látványos ám hátborzongató eseményt.

A szakértő hangsúlyozta:

a fotóriporteri szakma folyamatos készenlétet és óriási technikai tudást igényel.

Az idén megjelent új kategória azoknak kedvez, akiknek lehetőségük és elkötelezettségük van arra, hogy egy-egy témával akár évekig is foglalkozzanak. Az első díjas képsorozat egy 170 fős ausztriai kistelepülésen élő testvérpárról szól, „érzelemmel teli képsort látunk” – mondta Révész Tamás.

A kiállítás legfontosabb ereje, hogy „empátiát vált ki, az egymás iránti megértést segíti”

– fogalmazott.

További különbség az idei tárlaton, hogy a mozgókép is teret kap: a Digital Storytelling teremben dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A New York Times összeállítása a tavalyi Las Vegasban történt vérengzést mutatja be. A felvételeket ott tartózkodók készítettek, utcai kamerák rögzítettek, de hangfelvételek is fennmaradtak a tragikus eseményről. Az amerikai lap pedig időrendben közölte ezeket, a terrorcselekmény egy hihetetlen statisztikai ábrán jelenik meg – hívta fel a figyelmet a kurátor.

Révész Tamás szerint a profi fotográfia nincs veszélyben az újonnan megjelenő megjelenési formák miatt, az állókép, a dokumentumfilm és a multimédia inkább kiegészíti egymást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×