eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Szokatlan lépés az Oscar-díjaknál

A "népszerű" filmeket is díjazza az amerikai filmakadémia.

A populáris filmek irányába való nyitás jegyében új kategóriát vezet be az Oscar-díjakról döntő filmakadémia, amely lendületes, háromórás gálával és egy jóval korábbi dátummal készül a 2020-as díjátadóra.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) frissen újjáválasztott elnöke, John Bailey, valamint ügyvezető igazgatója, Dawn Hudson egy szerda reggeli e-mailben tájékoztatta a testület tagjait a kormányzótanács által kedd éjszaka jóváhagyott változtatásokról - írta a BBC.

A közönségsikereknek szentelt új kategória révén nagyobb eséllyel nyerhetnek majd Oscar-díjat azok a filmalkotások, amelyek

óriási népszerűségnek örvendenek a közönség körében, ám a kritikusokat nem igazán sikerült megnyerniük.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új kategóriában már a 2019. február 24-i gálán is hirdetnek-e győztest. A tagoknak írt e-mail szerint a jelölhetőség feltételeit és az egyéb részleteket "rövidesen közlik".

Híd a szakadék felett?

Az elmúlt évek hatalmas bevételeket produkáló alkotásai, úgy mint a Mamma Mia!, az Avatar és a Mission Impossible-filmek nem szerepeltek jól az Oscar-gálákon. A kimagasló népszerűségnek örvendő filmek kategóriája talán segít némileg lecsendesíteni azokat a kritikus hangokat, amelyek szerint a filmakadémia által elismert alkotások jelentős része nem tükrözi, hogy valójában mit akar nézni a nagyközönség.

A filmakadémia kormányzótanácsa továbbá előrébb hozta a 92. díjátadó időpontját, 2020. február 9-re. Ezen kívül úgy döntött, hogy háromórásra rövidíti a televíziós közvetítést, hogy a gála "könnyebben elérhető legyen a világszerte élő nézők számára".

Annak érdekében, hogy mind a 24 kategória beleférjen az adásba, a díjak egy részét a reklámidő alatt fogják átadni és a győztesekről készített felvételt a közvetítés egy későbbi részében fogják megszerkesztve leadni.

Bailey újrazik

A kormányzótanács vezetői ugyancsak kedd éjszaka választották meg újra a filmakadémia elnökének John Bailey operatőr-filmrendezőt. Bailey, aki már 15. éve tagja az akadémiának, tavaly kapott először megbízást az intézmény vezetésére, egy évre. Mostani megbízatása három évre szól.

A régi-új elnök olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben megkapta az amerikai operatőrök életműdíját.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×