eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Jelmezesek felvonulása a Bartók Plusz Operafesztivál nyitóparádéján Miskolcon a Széchenyi utcán 2016. június 16-án.
Nyitókép: Vajda János

Operafesztivál és RockGiovanni - valami készül Miskolcon

Mozart operájának átdolgozásával, a RockGiovannival, Bartók-bemutatókkal, az István, a király rockoperával, kiállítással és filmvetítéssel várja idén az érdeklődőket a pénteken induló, tíznapos miskolci Bartók Plusz Operafesztivál.

Bartók Béla három művének bemutatójával nyílik pénteken a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és az idén százéves A kékszakállú herceg vára Michal Znaniecki rendezésében kerül színre.

A fesztivál fontos célkitűzése Bartók Béla zenei örökségének ápolása, sokszínű interpretálása;

a Kékszakállú például az elmúlt 17 évben húszszor csendült fel a miskolci programsorozaton. Kesselyák Gergely, az operafesztivál igazgatója hangsúlyozta: emellett évek óta fontosnak tartják, hogy minél szélesebb közönséggel szerettessék meg az opera műfaját.

"Valami nagyon nincs rendben a világban azzal, hogy elszakadt az úgynevezett komolyzenei zeneszerzés és a közönség.

Mi nagyon hangosan próbáljuk bekiabálni a világba azt, hogy az opera műfaját valaha úgy találták ki, hogy azt sokak értsék, sokaknak jelentsen magas színvonalú épülést,

ez ma valahogy nem így működik, pedig így kellene, és ez a műfaj jövője" - hangsúlyozta.

Miskolcon tartják az amerikai Raymond Lustig Semmelweis című operájának ősbemutatóját a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben.

Az István, a király című rockoperát hangversenyváltozatban mutatják be a fesztiválon az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

Szörényi Levente a sajtótájékoztatón arról mesélt, hogy kezdetben nem hitték, hogy ilyen sikert érnek el a formabontó alkotással. "Az a fontos számomra, mint zeneszerzőnek, hogy itt állhatok egy nagyon komoly rendezvényen. A fene gondolta, hogy az István, a királlyal ilyen magasságokba jutunk" - mondta.

Idén Mozart Don Giovannijának modern, - ahogyan Kesselyák Gergely fogalmazott – rockos hangszerelésű, de az énekszólamaiban az eredetihez hű változatát mutatják be az Ezrek Operája sorozatban. A RockGiovanni címen futó átdolgozást Szüts Apor készíti, a rendező Vlad Troickij lesz.

A programban szerepelnek még - többek közt - Selmeczi György népi színjátékokra írt ősoperái, valamint Marco Taralli Maria Callasnak emléket állító A rivális című műve, és Prokofjev A három narancs szerelmese című operája,

a zárógála szólistája pedig a tavasszal Kossuth-díjjal kitüntetett Sümegi Eszter lesz.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×