eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

A Három óriásplakát Ebbing határában tarolt az idei BAFTA díjátadóján, azonban a legjobb rendezői elismerésről lecsúszott. Kárpáti György filmkritikus szerint egy kérdést találgatnak most az Oscar-gálával kapcsolatban.

Borítékolható a Három óriásplakát Ebbing határában című film Oscar-díja – mondta az InfoRádiónak Kárpáti György filmkritikus. Ezt arra is alapozza a kritikus, hogy a film kilenc jelöléséből ötöt kapott meg a Brit Film- és Televíziós művészeti Akadémia (BAFTA) díjátadóján, amelyik testületben - bár több mint 8000 tagja van - közel 1200-an a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai is egyben.

Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

A BAFTA-díjátadóján

  • Martin McDonagh forgatókönyvíró és rendező alkotása kapta a legjobb filmnek, 
  • a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerést.
  • Emellett Frances McDormandnek ítélték a legjobb női főszereplő díját,
  • Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplő lett.

Kárpáti György elmondta, hogy a brit filmes esemény volt az utolsó jelentős díjátadó, amit az amerikai filmakadémia – vagyis az Oscar-bizottság tagjai is – láthattak, mielőtt leadják a szavazatukat az Oscar-díjjal kapcsolatban. 

A Három óriásplakát Ebbing határában továbbá megnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját, a Golden Globe-gálán a legjobb dráma díját, illetve az amerikai színészszakszervezet legfontosabbnak tartott díját, a legjobb kollektív színészteljesítmény díját is.

A kritikus szerint a felsorolt bármelyik díj a megnyerése önmagában is jelentősen növelné egy film esélyét az Oscaron, az együttes bezsebelésük már szinte biztossá teszi a sikeres szereplést az amerikai filmakadémia díjátadóján.

A nagy kihívó

Kárpáti György szerint a Három óriásplakát Ebbing határában című film elsődleges kihívójajént Guillermo Del ToroA víz érintése című alkotását emlegetik - a film a legtöbb, 12 jelölést kapta brit díjátadón. Az alkotás stábja végül

  • a legjobb rendezőnek,
  • a legjobb produkciós tervezésnek
  • és a legjobb eredeti filmzenének járó BAFTA-díjat vehette át.

Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

Kárpáti hozzátette, Guillermo Del Toro az elmúlt hetekben minden jelentős rendezői díjat megkapott, ezért is valószínűsíthető, hogy az Oscar-díjat is megkapja. „Azon megy a találgatás, hogy elválasztja-e az amerikai filmakadémia a legjobb film és a legjobb rendező díját” – tette hozzá a filmkritikus. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×