eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Aki Orbán Viktort is elküldte melegebb éghajlatra

Aki Orbán Viktort is elküldte melegebb éghajlatra

Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, hagyatéka él és folytatásra vár a Kárpát-medencében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészről elnevezett budapesti központ és archívum hétfői megnyitóján.

"Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára" - fogalmazott a kormányfő a 2011-ben elhunyt alkotóra emlékezve.

Mint mondta, Makovecz Imre életműve annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk. Egyetlen dolgunk van: építsük, gondozzuk és kutassuk ezt a kivételes örökséget - hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve, hogy a központnak a megnyitása, ezért ma egyetlen szóba is összefoglalható: folytatjuk!

"Több van itt egy múzeumnál, több van itt egy archívumnál" - fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: ma már egy olyan országban élünk, amely büszke nemzeti értékeire és nemzeti alkotóira; sokáig kellet erre várni. Mindannyian emlékszünk azokra az időkre - nem volt olyan rég -, amikor a magyar szellem megőrzése csak néhány elkötelezett ember, család és szervezet szélmalom harcát jelentette - tette hozzá.

A kormányfő rámutatott, ma már vannak intézmények, amelyeknek ez a dolguk: van - elsősorban Makovecz Imrének köszönhetően - köztestületként működő művészeti akadémia és van magyar értéktár. Ezek gondoskodnak róla, hogy a magyar nemzet legnagyobb alkotóinak tárgyi és szellemi hagyatékából semmi se vesszen el - hangsúlyozta.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Makovecz Imre a kommunizmus idején és a rendszerváltás utáni legzavarosabb években is, amikor minden egyes tervének megvalósításáért külön csatában kellett megküzdenie, hitt - ahogy ő mondta - egy második Magyarország létezésében.

"Hitt abban az erős országban, amely nem követ szolgai módon külföldi divatokat, nem zárható fizikai határok közé sem" - mondta a kormányfő.

Hozzátette: azt is tudta mindig, hogy hol kikkel és hogyan harcoljon érte. Évtizedekig volt ennek a második Magyarországnak őre és szellemi vezére.

Szót értett mindenkivel, a munkásoktól a walesi hercegig, és "hirtelen haragjában

nyugodt szívvel tudta elküldeni melegebb éghajlatra azokat, időnként engem is, akik nem értették hogy ő soha nem alkudhat meg semmiben" - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette, Makovecz Imre életműve igenek és nemek határozott vonalvezetésű rendszere: "igen a nemzetre, igen a falura, igen a családra, igen a népi kultúrára; és nem arra a színtelen, szagtalan, szervetlen, a nemzetközi pénzvilág által vezérelt multikulturális műanyag világra, ami, ha hagynánk egy pillanat alatt körbevenne és magába olvasztana minket".

Makovecz Imre 1935. november 20-án született, születésének évfordulóján nyitották meg a róla elnevezett budapesti központot és archívumot a főváros XII. kerületében.

Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten

Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum hétfőn Budapesten, a központot működtető Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint az intézmény lehetőséget nyújt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére, értő bemutatására.

Az átadó ünnepségen Vashegyi György elmondta, hogy a központ nemcsak emléket állít a nemzetközi organikus építészet rendkívüli hazai képviselőjének, de olyan teret is hivatott biztosítani az érdeklődő közönség számára, amely által mélyebb bepillantást nyerhetünk Makovecz Imre alkotó művészetébe.

A központ méltó helyszínéül szolgál az MMA alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke legjelentősebb berendezési és használati tárgyainak elhelyezésére is. A látogatók megtekinthetik Makovecz Imre egykori dolgozószobájának rekonstrukcióját is - tette hozzá.

Vashegyi György reményei szerint a központ nem csak az emlékezés helyszínekén szolgál majd, hanem - mint fogalmazott - "egy olyan organikus közösségi térként is, amely szerves részét fogja képezni e rendkívüli művész munkássága megismerésének, a felfedezés újdonságának, és egyben a jövő nemzedékét megillető inspiráció forrásává válik."

Közölte, a Makovecz Központ és Archívum működtetését az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete látja el.

A család nevében Makovecz Pál, az alkotó fia, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy szerencsésnek tekinthetik azok magukat, akiknek van valamilyen személyes emlékük Makovecz Imrével kapcsolatban.

"Mindazok, akik (...) vele egy időben itt lehettek ezen a bolygón, mind szerencsésnek tekinthetik magukat, ugyanis egy olyan szellem jelenlétében voltak (...) itt, amelynek a jelenléte (...) ennek a bolygónak ünnep" - fogalmazott hozzátéve: azt szeretnék, hogy ebben a házban minden rendezvényen ez a szellem itt legyen.

Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy a magyar kulturális stratégia újabb bázisának létrejöttéhez hozzájárult.

Kijelentette: óriási felelőssége van a központ működtetőjének, mert "hozzá kell járulni egy olyan stabil, tiszta európai Magyarországnak a létrejöttéhez, amelyet veszély fenyeget". Kevés olyan történelmi idő volt, amikor Makovecz Imre szellemére ilyen szüksége lett volna a magyar kultúrának - tette hozzá Fekete György.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×