eur:
394.82
usd:
364.76
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Elhunyt Devich János

Elhunyt Devich János

Életének 80. évében szerda délelőtt elhunyt Devich János gordonkaművész, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas, érdemes művész, a Zeneakadémia professor emeritusa, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Budapesten - közölte a család.

Devich János 1962-ben a Zeneművészeti Főiskolán Friss Antal tanítványaként kapott diplomát, 1960-tól az Operaház zenekari tagja, 1985-től az Országos Filharmónia szólistája, 1966-ban a Kodály-vonósnégyes alapító tagja volt.

A Zeneművészeti Főiskola egyetemi docense, 1999 és 2008 között egyetemi tanára, 2008-tól emeritus professzora, 1998-tól a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának osztályvezetője, 2000 és 2002 között a művészeti főosztály vezetője volt. A Magyar Zenei Kamara alelnökeként 1992 és 1996 között, a Magyar Muzsikus Fórum társelnökeként 1996 és 1999 között, 1997-től a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökeként tevékenykedett.

Lemezre játszotta Haydn összes vonósnégyesét, Beethoven, Schubert, Debussy, Ravel, Dohnányi, Kodály vonósnégyeseit. A Weiner Leó-verseny I. díját 1969-ben érdemelte ki, Liszt Ferenc-díjban 1970-ben, Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjban 1996-ban részesült, érdemes művész 1990-ben lett. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2013 májusában rendes tagjai közé választotta.

Devich Jánosról szerdán a Bartók Rádió Muzsikáló délután című műsorában emlékeznek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×