eur:
394.34
usd:
367.22
bux:
72099.78
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
830 millió forint keresi ismeretlen gazdáját

830 millió forint keresi ismeretlen gazdáját

Már online felületen is kereshetik a dalszerzők, hogy jár-e nekik jogdíj a szerzeményeik lejátszásáért. Jelenleg 73 ezer azonosítatlan mű után mintegy 830 millió forint vár egy számlán a sorsára.

Éles próbaüzemben teszteli az Artisjus azt az online felületet, amelyen a szerzők maguk kereshetnek rá, hogy az elmúlt három évben mely szerzeményeiket játszották le, így ha hibásan vagy hiányosan jelentették be a művet, és ezért eddig nem juthattak hozzá a jogdíjukhoz, akkor jogigényüket érvényesíthetik. Jelenleg 73 ezer azonosítatlan mű után mintegy

830 millió forint vesztegel azon a számlán,

amelyről három év elteltével a közös kasszába kerülnek a beragadt jogdíjak.

Mint Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak kifejtette: az úgynevezett függő számlára kerülő szerzői jogdíjak már nem öt évig, hanem az uniós jogharmonizáció értelmében mindössze három évig elérhetők, utána a zeneszerzők és a dalszövegírók között arányosan felosztják őket. A jogvédő iroda azonban szeretné, ha a teljes szerzői jogdíjbevételek csaknem 10 százalékát képező azonosítatlan jogdíjak a korábbiaknál gyorsabban és egyszerűbben találnának el jogos tulajdonosaikhoz.

Erre mindeddig személyes ügyintézés révén volt esélye évente 200-250 szerzőnek. Az Artisjus által tesztüzembe állított, Európában is innovatívnak számító online felületen azonban akár hiányos szövegrészlettel, téves vagy rossz címmel bejelentett, valahol elhangzott zenék alkotói is nagyobb arányban találnak majd rá műveikre. 

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×