eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó

RepTár Piknik lesz szombaton Szolnokon

Repülőgépek árnyékában piknikezhetnek az érdeklődők szombaton, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum első önálló rendezvényén. A színes programok mellett a RepTár együttműködési megállapodást köt a krakkói székhelyű Lengyel Repülési Múzeummal és lelepleznek egy MiG-29-es vadászrepülőt.

Kovács Ákos, a RepTár Szolnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az első nemzetközi együttműködési megállapodást köti a RepTár a lengyelekkel.

Az 1963-ban nyílt lengyel társintézménnyel kötött szerződésnek köszönhetően a RepTár bekapcsolódhat a nemzetközi vérkeringésbe: a két intézmény egyebek mellett közös európai uniós pályázatokon vesz részt, együtt jelennek meg a nemzetközi szakkiállításokon, együttműködnek kutatási-tudományos területen és ajánlják egymást honlapjukon.

Az együttműködési megállapodás aláírásán jelen lesz a kijevi repülőmúzeum igazgatója is, akivel szintén együttműködési megállapodást készítenek majd elő.

Kovács Ákos kiemelte: öt nagy leleplezéssel is készülnek, szombattól lehet megtekinteni a múzeum legújabb kiállítási tárgyait, köztük az egykori szovjet légierő által 1986-ban rendszerbe állított 'Nagyvas' MiG-29-es sugárhajtású vadászrepülőgépet, amely elsősorban elfogó feladatokra, de földi célpontok támadására is alkalmas volt. Új látnivaló még a Mi-24D harci helikopter, a MIL Mi-4 helikopter, az F-104G Starfighter sugárhajtású vadászrepülőgép és a CF-104G Starfighter.

A pikniken lézeres raptorharcot vívhatnak a látogatók a Pákozdi Katonai Emlékpark foglalkozásán, bekapcsolódhatnak a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület kutyás bemutatójába és a magasba lendül egy hét méter átmérőjű kooperációs ernyő is. Fizikai kísérleteket tart Zsíros László Róbert, a Szertár című tudományos portál vezetője, egyebek közt bemutatja a házi készítésű, napenergiával működő hőlégballonját is a közönségnek. Ezen kívül drónbemutató, mászófal és "helikoptertúra" is várja a látogatókat, a Darumadárra szállva akár több tízméteres magasságba lehet emelkedni. A Vagon Színpadon bábelőadást láthatnak az érdeklődők, a RepTár fölött pedig helikopterek húznak el.

A rendezvényre a belépő egységesen ezer forint, 6 éven aluli gyerekeknek ingyenes.

A piknikre reggel 9 órától este 18 óráig várja látogatóit a múzeum, amelyet később újra megnyitnak a 20 órakor kezdődő Quimby koncertre.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 12:45
×
×
×
×