eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Mire gondolhattak a koncentrációs táborok őrei?

Az egykori Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs és megsemmisítő tábor jelenlegi múzeuma a táborban 1940 és 1945 között dolgozó személyzethez köthető dokumentumokat, fotókat, leveleket, naplóbejegyzéseket és egyéb anyagokat kér németektől és osztrákoktól.

A múzeum igazgatója, Piotr Cywinski szerint céljuk, hogy jobban megértsék az emberek iránti gyűlölet populista mechanizmusának működését. Az adományozóknak teljes anonimitást ígér az intézmény. A múzeum közreadta a felhívását a honlapján.

Az igazgató szerint az Auschwitzról szóló történelmi ismeretek főleg egykori fogvatartottaktól, a fennmaradt tábori dokumentációból és a háború utáni bírósági tárgyalásokból származnak, de az archívumban kevés olyan privát anyag van, amely az SS tagjaitól származik. Hiányoznak az olyan források, amelyek hozzájárulhatnak a "tettesek motivációjának és mentalitásának" megismeréséhez.

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×