eur:
411.02
usd:
394.99
bux:
79323.64
2024. november 22. péntek Cecília

A tokaji bor is indul a Bocuse d'Or-on

A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén.

Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló budaörsi tájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie.

Az idei világdöntőn ehhez képest legalább öt helyet szeretne előrelépni, "a dobogó pedig a legszebb álom lenne" - árulta el a Bocuse d'Or 2016-os kontinensbajnokságának győztese.

Széll Tamás elmondása szerint a májusi budapesti Európa-bajnokság után pihenőt tartott a csapat, szeptember eleje óta azonban már zajlik az intenzív felkészülés az egyik fogás alapanyagával, a bresse-i csirkével, november végén pedig kihirdették a másik idei témát, ami rendhagyó módon egy vegán étel lesz.

Decemberben frissítették a verseny szabályzatát, betiltották például a faszenes grill használatát, amely egyébként addig a magyar csapat felkészülésében is szerepet kapott - jegyezte meg a magyar séf, hozzátéve: szigorúan ütemezett felkészülési tervet építettek fel, a többi csapattól is sokat tanultak, de tudnak róla, hogy az ő munkájukból is jól felkészültek az ellenfelek.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy néhány éve még senki nem gondolta volna, hogy a magyar csapat komoly reményekkel indulhat a Bocuse d'Or világdöntőjére.

A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember: designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket pedig továbbra is tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed.

A dán séf a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki először a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyszobrot is hazavihette, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta - számolt be Hamvas Zoltán.

Szulló Szabina másodcoach tartja a kapcsolatot a mintegy harminc beszállítóval. Mint elárulta, fontos feladata, hogy mindig az elérhető legjobb alapanyagokkal dolgozzon a csapat, de ő végzi az elemzéshez nélkülözhetetlen fotódokumentációt is.

Szulló Szabina hozzáfűzte, hogy a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak majd az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, ráadásul még a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget - számolt be.

Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta, hogy a kötelező alapanyagként használandó bresse-i csirke különleges fajta, amelyet nagyon szigorú szabályok között tartanak: egész életét szabadban tölti, ezért más a testfelépítése a többi csirkéhez képest.

A bresse-i csirkék begye mindig tele van kaviccsal, ez nemcsak az emésztésben segíti az állatot, hanem a húsát is aromatizálja, különleges ízűvé teszi - számolt be a séf, aki arról is szólt, hogy a döntőben két csirkéből kell elkészítenük 14 adagot, ezért az állat szinte minden részét felhasználják majd.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a világdöntőn fontos megmutatni, mit tud ma Magyarország a gasztronómiában és megismertetni a világgal a magyar alapanyagokat.

Hamvas Zoltán beszámolója szerint a világdöntő VIP szekciójában magyar alapanyagok és borok is bemutatkozhatnak. Elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszereket visznek Lyonba: kiemelt szerepet kap a furmint, a mangalica és a libamáj, de nem hiányzik a magyar lekvár, méz, bárányhús és a legfontosabb magyarországi fajtákból készült csendes borok és pezsgők is kóstolhatók lesznek.

Címlapról ajánljuk
Téli gumi nélkül most senki ne induljon útnak Budapesten!
Berontott a hó

Téli gumi nélkül most senki ne induljon útnak Budapesten!

Ahogy a meteorológia előre jelezte, éjjel leesett az első hó Budapesten. A takarítási munkálatokkal kapcsolatban az InfoRádió Varga Csabát, a BKM FKF Köztisztasági Divízió főigazgatóját kérdezte.

Orbán Viktor: mi nem a háborút akarjuk megnyerni, hanem a békét

A miniszterelnök pénteki terjedelmes interjújában tett bejelentést a csütörtökön ismertté vált megállapodás hátteréről a munkaadók és a munkavállalók között. Arról is beszélt, hogy a háború két legveszélyesebb hónapja következik. Közölte, meg fogja hívni Magyarországra a Nemzetközi Büntetőbíróság által üldözött Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.22. péntek, 18:00
Bernáth Tamás
Nyugat-Balkán szakértő, a Mathias Corvinus Collegium oktatója
Komoly pénzügyi nehézségei vannak az önkormányzatoknak: hogy tud segíteni a bankszektor?

Komoly pénzügyi nehézségei vannak az önkormányzatoknak: hogy tud segíteni a bankszektor?

Az önkormányzati piac 2014 óta, a konszolidáció befejezését követően folyamatos bővülést mutat, és ezzel párhuzamosan az OTP Bank piaci részesedése is növekszik, az elmúlt öt évben meghaladta a piac bővülésének ütemét. A konszolidáció óta eltelt időszakban az önkormányzatok hitelállománya ötszörösére, betétállománya pedig háromszorosára nőtt. 2016 végétől, a feladatok átszervezését követően,  megtakarításaik jelentős mértékben emelkedtek, követve az adóbevételek éven belüli ciklikusságát. Az energiaválság és az infláció azonban jelentősen megnövelte a működési költségeket - ezzel egyidejűleg a központi kormányzat egyes adóbevételeket, például az iparűzési adót csökkentette. Ennek következtében számos önkormányzat, különösen a kisebb településeken, likviditási problémákkal küzd, ami azt is jelenti, hogy megnövekedett az igény a likvid hitelezés iránt. Az OTP Bank októberben megjelent, egyszerűsített önkormányzati folyószámla-hitele ebben segít: a Portfolio a termék részleteiről és az önkormányzatok gazdálkodásának kihívásairól kérdezte Aladics Sándort, a pénzintézet Kereskedelmi Banki Divízójának igazgatóját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×