eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Már 2 milliárd jut a könnyűzenei utánpótlásra

A következő évadra jutó 625 millióval együtt már több mint 2 milliárd forinttal támogatja a hazai könnyűzene utánpótlását a Cseh Tamás Programon keresztül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A népzenei utánpótlásra nemrég indított Halmos Béla Program 300 millió forinttal tud elindulni.

"A Cseh Tamás Program harmadik évadának kiemelt feladata a mindennapos iskolai zenélés megvalósítása, ehhez 100 millió forintos céltámogatás áll rendelkezésre" - mondta Doncsev András, az NKA alelnöke kedden, a Zene ünnepén tartott tájékoztatón a Várkert Bazárban. Hozzátette: indításként ősszel nagyszabású zenei oktatási konferenciát rendez az NKA.

Mint elhangzott, az NKA számára a közös jogkezelők 1,4 milliárd forintot utaltak át az üres adathordozók után szedett jogdíjakból. Ebből jut 525 millió a Cseh Tamás Program alprogramjaira, 100 millió pedig a Cseh Tamás Programiroda működtetésére.

Doncsev András kitért ara, hogy 620 millió forintra nőtt az NKA könnyűzenei kollégiuma számára felhasználható összeg is; ezt a már befutott zenekarok, előadók hangfelvételeinek kiadására, klipek készítésére fordítják. Összesen 744 millió jut a komoly- és népzenével foglalkozó Zeneművészet kollégiumának, 53 millió a szépirodalmi, 124 millió a színházi, 16 millió a tánc-, 120 millió a filmművészeti kollégiumnak.

"Az NKA a Cseh Tamás Program támogatott zenekaraival, infosátorral és tájékoztató előadásokkal várja az érdeklődőket számos nyári fesztiválon, köztük a velencei EFOTT-on, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a debreceni Campus Fesztiválon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, augusztusban pedig a Kolozsvári Magyar Napokon és a Szegedi Ifjúsági Napokon" - sorolta az NKA alelnöke.

Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője arról szólt, hogy július 1-jén megjelennek a harmadik évad alprogramjaira kiírt pályázatok. Közöttük ismét mintegy 50 millió forint jut az induló zenekarok támogatására, ami azt jelenti, hogy 25-30 előadó részesülhet 2-2 millió forintban első hangfelvétele, klipje elkészítésére. A beadási határidő várhatóan augusztus 1. lesz.

Szintén hamarosan megjelenik a vidéki és a határon túli magyar területeken működő klubok támogatását célzó pályázat; a vidéki kluboknak jutó összeget a kollégium 90 millió forintról 120 millióra növelné. Elkészült az előzenekari alprogram, valamint a nemzetközi piacra lépést támogató alprogram pályázata is.

A népzenei utánpótlásra tavaly év végén létrehozott Halmos Béla Programra az eredetileg tervezett 150 millió forintos induló támogatást megduplázzák. Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője azt emelte ki, hogy a 300 millió forintból öt alprogramra írtak ki pályázatokat: a folkklubok, a népművészeti profilú fesztiválok, hazai és külföldi koncertek, néptáncegyüttesek zenei támogatására, valamint népzenei képzésre.

Liber Endre kitért arra, hogy a közeljövőben terveznek olyan pályázatokat is kiírni, amelyek a népzenei előadók szemléletét, a profi zenésszé válást segítenék, hozzájárulnának a zeneipari alapismeretek növeléséhez, a profi lemezkiadáshoz, a népzenei együttesek nemzetközi jelenlétéhez, valamint a népzene népszerűsítéséhez a médiában.

Kedden, a Zene ünnepén délutántól öt színpadán várják koncertekkel az érdeklődőket a Várkert Bazárban. Több mint ötven együttes lép fel, amely a Cseh Tamás Programra 2014-ben és tavaly sikeresen pályázott. Szól a zene az Öntőház udvaron, a Fülkepavilonnál, a Kertkapunál, valamint a Gloriett és a Lépcsőpavilon előtt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×