eur:
385.78
usd:
354.84
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Újranyitottak a Szajna-parti múzeumok Párizsban

Újranyitottak a Szajna-parti múzeumok Párizsban

Újranyitott szerdán Párizsban a Louvre és az Orsay Múzeum, amelyeket az árvízriasztás miatt elővigyázatosságból a múlt hét végén zártak be.

Az évi 9 millió látogatót fogadó Louvre reggel 9 óra óta ismét nyitva áll, de az iszlám művészeteket bemutató szárny egyelőre még zárva marad addig, amíg a gyűjtemény teljes egésze vissza nem kerül a helyére.

A világ egyik legnagyobb múzeumát pénteken azért kellett elővigyázatosságból bezárni, hogy az alagsori és földszinti termekből a felsőbb szinteken helyezzék biztonságba a műtárgyakat.

A négynapi zárva tartással mintegy 120 ezer látogatót veszített a létesítmény, ami másfélmillió eurós (466 millió forint) bevételkiesést okozott - közölte a múzeum vezetősége. A közlemény szerint a Louvre palotájába sehol nem szivárgott be a víz.

Azt a 35 ezer műtárgyat, amelyet az árvíz által veszélyeztetett alagsori raktárakban tárolnak, csütörtöktől szombatig védett helyre vitték.

A raktárak kiürítésére egyébként 2003 óra rendelkeznek vészforgatókönyvvel a nagy párizsi múzeumok. A párizsi prefektúra szerint a Louvre teljes kiürítésére legalább 72 órára lenne szükség, a múzeum ezért azt tervezi, hogy áthelyezi raktárát a lens-i fiókmúzeumába, de az csak 2018-tól áll majd rendelkezésre.

Újranyitottak a Szajna-parti múzeumok Párizsban

A Szajna másik pártján álló Orsay Múzeum, amely évente mintegy 3 millió látogatót fogad, szintén megnyitott szerdán. Az impresszionista gyűjtemény egy részét külső helyszínen helyezték biztonságba az elmúlt napokban.

A többi Szajna-parti kulturális intézmény, amelyeket az árvízriasztás miatt zártak be a hétvégére, már a hét eleje óta fogadja ismét a látogatókat, köztük a Grand Palais kiállítócsarnok és a nemzeti könyvtár, valamint vidéken Chambord és Rambouillet kastélya.

A francia fővárosban az elmúlt harminc év legmagasabb vízállása végül nem okozott jelentősebb károkat, a vízszint a szombat hajnali 6,10 méteres tetőzés óta óránként egy centiméterrel csökken, de még mindig 3 méterrel magasabb az ilyenkor megszokottnál.

Országszerte mintegy száz településen viszont több mint egymilliárd euróra becsült károkat okozott az árvíz, amelyben négyen meghaltak és 23-an megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×