eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Magyar nyerte a természetfotózás Oscar-díját

Magyar fotós, Máté Bence a londoni Természettörténeti Múzeum és a BBC által meghirdetett éves természetfotós pályázat idei nyertese.

A Natural History Museum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt idei fotópályázaton - amely a világ egyik legrangosabb ilyen jellegű fotóművészeti versengése - az Év természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet Máté Bence nyerte a Costa Rica-i esőerdőkben honos levélvágó hangyákról készített fotójával.

A londoni múzeum által közzétett győztes fotó - amely a legsikeresebb pályaművekből pénteken nyíló, márciusig látogatható kiállításon a főhelyen lesz megtekinthető - a hangyák egy láthatóan magas szinten szervezett, együttműködésben tevékenykedő csoportját árnyjátékszerű megvilágításban mutatja, zöld levélháttér előtt.

A múzeum ismertetője szerint a magyar fotós behatóan tanulmányozta a levélvágó hangyák összetett társadalmát, a hangyák vonuló "hadoszlopait" követve figyelte mozgásukat és munkájukat.

"Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon" - mondta Máté Bence a díjnyertes képről.

Mark Carwardine, a bíráló bizottság elnöke a múzeum tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy a győztes fotós "szakmájának művészszemmel bíró mestere".

Az idei versenyre 81 országból 31 ezernél több pályamű érkezett; ezek közül ítélte a zsűri a legjobbnak Máté Bence felvételét, aki a fődíj mellé 10 ezer fontos (3,2 millió forintos) pénzjutalmat is elnyert.

A hangyák nem először hoznak szerencsét magyar fotósnak ezen az igen rangos, 1964 óta minden évben megrendezett - jelenleg a Veolia Environnement környezetvédelmi szolgáltató cég által támogatott - londoni természetfotó-pályázaton.

Tavaly Mészáros András kategóriagyőztes volt a Viselkedéstípus - egyéb állatok elnevezésű fő témacsoportban. A makrofotó-eljárással készült, vagyis közelről, erős nagyítással levett fotó egy vöröshangyát ábrázolt, amely éppen egy virágsziromra hullott esőcseppből ivott.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×