eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Gyermekvonatok" kiállítás a Holland-Flamand Kulturális Fesztiválon

Az I. és a II. világháborút követően több mint 60 ezer, hátrányos helyzetű magyar gyermek üdültetését szervezték meg holland és flamand családoknál protestáns szervezetek. Erről az akcióról emlékezik meg a "Gyermekvonatok" című kiállítás, amit szombaton nyitnak meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában, a Holland-Flamand Kulturális Fesztivál keretében.

Az első világháborút követően 62 ezer magyar gyermek utazott Hollandiába és Flandriába családokhoz - mondta az InfoRádiónak Kígyós Erzsébet, az akcióról megemlékező "Gyermekvonatok" című kiállítás kurátora.

Magyar gyermekek 1947 és 1949 között is kiutazhattak, és még 1956-ban is üzentek holland és flamand családok, hogy szívesen fogadnának be nyomorúságos sorsú gyerekeket - tette hozzá.

Kígyós Erzsébet közölte: a gyermekekkel teli vonatok szüntelenül jártak az országok között, egy korabeli szerző aranyvetélők titulálta ezeket.

Az akciót a protestáns egyházak kezdeményezték, hiszen már az első világháború nehéz éveiben is keresték a kapcsolatot egymással, míg a magyar állam hadi vonatokat adott kölcsön.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában március 14-ig látható kiállításon iratok, fényképek, valamint egyéb tárgyi emlékek tekinthetők meg.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×