eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kiállítás az animációs film hőskoráról a kArton Galériában

A két világháború közötti magyar animációs műhelyekről, és az ott született munkákból nyílik tárlat szerdán a kArton Galériában.

Az első magyar animációs film, a Zsirb Ödön 1914-ben készült Kató Kiszly István rendezésében - mondta az InfoRádiónak Dizseri Eszter, a kArton Galéria társkurátora.

A szakértő hozzátette: akkoriban nem animációs, hanem trükkfilmeknek nevezték azokat az alkotásokat, amelyek árnyképekkel, bábokkal, papírkivágásokkal vagy rajzokkal készültek.

A magyar animáció hőskorában sok filmet készített Valker István, míg az első magyar bábfilmet, A kis balátát pedig Tubay László jegyzi - mondta a társkurátor.

A műfaj nagy nevei közé tartozik többek között Vásárhelyi István, akinek szakkönyvei a mai napig kaphatók, és Macskássy Gyula, aki olyan filmeket készített, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja, vagy a Telhetetlen méhecske - fűzte hozzá Dizseri Eszter.

A kArton Galéria társkurátora elmondta: Macskássy Halász Jánossal - aki később John Halas néven vált híressé -, Vásárhelyi Győzővel - akit Victor Varsarelyként ismer a világ -, valamint Kassovitz Félixszel alapított önálló műhelyt.

Jeles magyar művészek váltak híressé külföldön is: a ceglédi születésű bábfilmes, Marczincsák György Pál a II. világháború előtt telepedett le az Egyesült Államokban, és 1943-ban egy addig soha sem látott technikáért Oscar-díjat kapott.

Az elismerésre a George Pal néven elhíresült alkotót hét alkalommal jelölték - mondta Dizseri Eszter. (George Pal egyik lehgíresebb alkotása, az H.G. Wells regényéből készült Az időgép című film bemutatóját lejjebb láthatja.)

A kArton Galéria tárlatán olyan filmek és tárgyak láthatók majd, amelyeket eddig csak kevéssé ismerhetett a nagyközönség - fűzte hozzá a társkurátor.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×