eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Visszatérhet az élet Hollywoodba

A hét közepén visszatérhetnek munkájukhoz a hollywoodi forgatókönyvírók, ugyanis már csak egy formális lépés kell ahhoz, hogy véget érjen a több mint három hónapja tartó sztrájk.

A forgatókönyvírókat képviselő Amerikai Írók Céhe (WGA) arra kérte tagjait, hogy szavazzák meg a szervezet és a stúdiók között létrejött megállapodást. A szakszervezet elnöksége vasárnap elfogadta a szerződést, amelyet a WGA nyugati parti elnöke, Patrick Verron az elmúlt 30 év legjobb megállapodásának nevezett.

A megegyezés értelmében az írók nagyobb részesedést kaptak a növekvő bevételt jelentő internetes és mobiltartalmak után, vagyis elérték egyik céljukat, emellett nagyobb jutalékot kapnak az utósugárzásáért is. Ugyanakkor azt nem sikerült elérni, hogy a DVD-k után járó jogdíjak is emelkedjenek.

A szervezet tagsága kedden ül össze New Yorkban és Los Angelesben, és szavaz arról, hogy elfogadják-e a megállapodást.

A hírek szerint a műsorok gyártásáért felelős személyek, az úgynevezett showrunnerek már hétfőn visszatérhetnek munkájukhoz, míg a forgatókönyvírók szerdán kezdhetnek dolgozni a sztrájk után.

November óta sztrájkolnak

A munkabeszüntetés november 5-én kezdődött, miután a 12 ezer írót tömörítő szakszervezet nem tudott megegyezni a stúdiókkal a jogdíjak felosztásáról.

A sztrájk már több televíziós műsor gyártását megbénította, elmaradt az Arany Glóbusz-gála, és veszélybe került a hollywoodi filmipar legfényesebb eseményének, az Oscar-gálának a megrendezése is.

Szakemberek becslése szerint a sztrájk miatt eddig 650 millió dollárnyi bértől estek el a hollywoodi dolgozók, a filmes és tévés ipar leállása több mint 1 milliárd dollár bevételkiesést okozott a helyi gazdaságnak.

A legutóbbi, 1988-as hollywoodi írósztrájk 22 héten át tartott.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×