eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Amszterdami ablak

Az Én városom/My City fesztviál az A38 Hajó rendhagyó sorozat, amelynek célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját bemutassa. Idén - nem függetlenül attól, hogy február 15-től egy hónapon át holland fesztivál lesz Budapesten - Amszterdam művészei mutatkozhatnak be a hajón, a Millenárison és a Natwerk utcaművész-csoport jóvoltából Budapest jelentősebb közterein.

Az A38 Hajón, a Millenárison és Budapest közterein is "mélyföldi" művészekkel (Low Countries - így is nevezik Hollandiát és Flandriát) találkozhat a budapesti közönség február 21-23. között. A Millenárison az amszterdami élet mindennapjaival együtt a biciklikultuszt is elhozzák a kiállított fotók, míg az A38 hajón az Észak Velencéjéből érkező zenekarok fognak koncertezni.

A nyitónapon fellépő Amsterdam Klezmer Band nevén túlmutatva balkáni és roma népzenét is sző muzsikájába így bővítve a tradicionális klezmer zenét, szabad szellemmel tisztelve a hagyományokat. Az est következő fellépője, a New Cool Collective sem fogja magát beszorítani egyetlen stílusba. A klasszikus big-band hangzású, dzsesszel, soullal, latin ritmusokkal, slágeres R'n'B-vel és trip-hoppal fűszerezett izgalmas csemegét kínáló zenekar koncertjeit a "nagyon táncolós" jelzővel szokás illetni.

A felszabadultságot tovább fokozva, a második napon a hazai Quimby az Alamo Race Track fiatal tagjainak adja át a színpadot, akik az artrock, indie és punk vegyületüket szintén a bohém, kísérletező Amszterdamban kotyvasztották.

A mozgékonyság a vendégvároshoz méltóan a harmadik éjre sem látszik csillapodni. Ekkor az A38 hajót a nagyon élő elektrorockandroll fogja megringatni az About, zZz, Eboman és egy hazai fellépő, a Zagar segítségével. Az elektronikán és a rock 'n' rollon túl, itt már tényleg lesz minden: ska, punk és tangóharmonika, iggys mentalitású, elvises hangú dobos és torzított orgona, valamint audiovizuális kompozíciók. De ebben a kavalkádban is leginkább mindenki önmaga lesz.

A koncertek előtt mindennap beszélgetéseket tartanak, melyekre a belépés díjtalan. Így 21-én Eddy Terstall filmrendező hozza közelebb az amszterdami kortárs kultúrát, 22-én és 23-án pedig begurul a képbe a holland bicikliflotta. Luud Schimmelpennink a nagyvárosi kerékpározás szószólója lép a fedélzetre, illetve a 6 év alatt 69 országot körbekarikázó Herb van Drongelen osztja meg élményeit, míg fotói a Millenárison lesznek láthatók, Martijn de Vries képei mellett, amelyek a szabad amszterdami tekerésről mesélnek.

Mivel Az Én városom fesztivál egy kulturális csereprogram, májusban budapesti művészek állnak az amszterdami Melkweg színpadára.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×