eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Kórházban a felejthetetlen tévésztár

A kórházban ünnepelte 80. születésnapját Stirlitz kapitány, vagyis Vjacseszlav Tyihonov orosz színész, A tavasz 17 pillanata című, immár klasszikus orosz televíziós filmsorozat főszereplője.

Vjacseszlav Tyihonov nem sokkal korábban került kórházba, ahol a közlés szerint viszonylag komoly bajt állapítottak meg nála, de egyelőre nem műtötték meg.

Az ünnepnapon külön szobába helyezték, ahol felkereshették barátai és családtagjai. Az orosz tévéadók napok óta sorozatban vetítik a Tyihonovról készült dokumentumfilmeket és a vele forgatott műveket.

Az újságokban számtalan írás jelent meg róla, munkásságáról, családjáról, mai életéről, de még első nagy szerelméhez fűződő kapcsolatáról is.

A tavasz 17 pillanata című 12 részes orosz tévé-filmsorozat 1973-ban készült Julian Szemjonov regénye alapján, Tatyjana Lioznova rendezésében. A magyar nézők egy évvel később láthatták.

Ebben Tyihonov alakította Max Otto von Stirlitz Standartenführert - Makszim Makszimovics Iszajev őrnagyot - a zseniális orosz kémet.

Stirlitz valóságos népi hős lett: Borisz Jelcin elnöksége idején egy felmérés kiderítette, hogy az orosz filmhősök közül a választók legszívesebben őt látnák az elnöki székben.

A rendező elmondása szerint az első vetítés idején az utcák elnéptelenedtek a Szovjetunióban, csökkent a bűnözés és nőtt az energiafelhasználás, mert mindenki a tévé előtt ült, állítólag maga Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár is.

A sorozatot állítólag a KGB rendelte, de az elemzők szerint bár a történelmi tényekhez csupán lazán kötődik, a korszakra vonatkozóan az egyik első realista alkotás abból a szempontból, hogy nem csupa alkalmatlan alaknak ábrázolja a németeket.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×