eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Melocco Miklós törvényt sértett a Radnóti-vers átírásával

Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint Melocco Miklós törvényt sértett akkor, amikor a jogörökös engedélye nélkül írta fel művére Radnóti Miklós egyik verssorát, és akkor is, amikor átfogalmazta azt. Mann Judit, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda jogtanácsosa felhívta a figyelmet arra, hogy Radnóti Miklós esetében még a szerző szövegeit védő hetven év sem telt el a költő halála óta.

Melocco Miklós szobrász törvényt sértett akkor, amikor a jogörökös engedélye nélkül írta fel művére Radnóti Miklós egyik verssorát, és akkor is, amikor átfogalmazta azt - közölte az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő.

Egy saját alkotásban másokét csak a szerző engedélyével lehet felhasználni - mondta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda jogtanácsosa.

Mann Judit kifejtette: mások alkotását csak a saját mű célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven lehet felhasználni, úgy, hogy az ne képezze lényegi elemét a saját produkciónak, csak illusztrációként, figyelemfelhívóként, esetleg polémia tárgyaként szerepeljen, de ne helyettesítse a saját alkotást.

Ingyenesen akkor használható, ha az eredetihez híven szerepel a mű, ám megváltoztatni csak a szerző engedélyével lehet az alkotást - hangsúlyozta.

A jogtanácsos kiemelte, hogy Radnóti Miklós esetében még a szerző szövegeit védő hetven év sem telt el a költő 1944-es halála óta.

Mann Judit közölte: Melocco Miklós a jogörökös engedélye nélkül nem változtathatta volna meg szöveget. Ha módosítás nélkül szerepelteti a kiemelt részt, akkor esetleg megvédhette volna magát mint szabad felhasználó - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×