eur:
401.62
usd:
364.19
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

"A kultúra az igazság megnyilvánulása"

A magyar kulturális élet szereplőit köszöntötték a Parlamentben a Magyar Kultúra Napján. Az Országgyűlés elnöke beszédében az igazság megnyilvánulásának nevezte a kultúrát, amely összeköti a nemzetet.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy az idei év a reneszánsz éve, a kulturális párbeszéd éve és a Biblia éve.

A házelnök úgy vélte: ez jó alkalom arra, hogy a magyar kultúra a világ előtt is bemutatkozhasson.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a magyar nyelv fontosságát hangsúlyozta az ünnepségen és arról beszélt, hogy a mai társadalom és politika az érdekeket helyezi az értékek elé.

Az Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy a magyar kultúra újjászületését kívánja a jövőre nézve.

Sok pénz a kultúra fejlesztésére

A Reneszánsz Év költségvetéséből a kultúra fejlesztésére 2,4 milliárd forintot fordít idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium - jelentette ki Hiller István szakminiszter kedden, a magyar kultúra napján tartott kitüntetés-átadáson a Néprajzi Múzeumban.

Hiller István elmondta: a fenti összegből a népi kultúrára és hagyományőrzésre, a kistérségi kultúra fejlesztésére 730 millió forintot költenek, míg a vidék muzeális és levéltári értékeinek megőrzésére 470 millió forintot.

Külön forrást különítenek el az egyházi gyűjtemények és levéltárak fejlesztésére - fűzte hozzá. A szakminiszter kiemelte, hogy a könyvtári értékek digitalizálására 220 millió forintot fordítanak.

Szólt arról is, hogy felújítják Vitéz János egykori dolgozószobáját, a Studiolót, és külön pályázatot írnak ki az irodalmi emlékházak, tájházak megújítására.

Emlékeztetett arra, hogy 2006 őszén elindították a kulturális modernizáció programját.

Ennek keretében megerősítették a magyar kultúra külföldi megjelenését, egyebek mellett átadták Berlinben a Collegium Hungaricumot, felújították a Római Magyar Akadémia épületét, magyar kulturális évadot rendeztek Németországban és kulturális évadot indítottak Kínában.

A tárcavezető megemlítette azt is, hogy létrehozták a magyar kulturális diplomácia új központját, a Balassi Intézetet, és kialakították a kulturális szakdiplomata-hálózatot.

A fővárosban és vidéken is eredményes kiállításokat rendeztek - idézte fel Hiller István.

A szakminiszter kiemelte: hétfőn újtára indították a Reneszánsz Évet, amely 2009. január 22-éig tart, másnap, január 23-án pedig a Budapesti Fesztiválzenekar a Carnegie Hallban ad koncertet, megnyitva a New York-i magyar évadot.

A szaktárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az eredményekkel együtt "nagyon sok minden nincsen rendben".

A közművelődés és közkultúra megerősítése, az esélyegyenlőtlenség csökkentése, a tehetséggondozás, a közkultúra programkínálatának színvonalemelése csak forrásbővítéssel lehetséges - hangsúlyozta.

Ezért, mint mondta, céljuk, hogy a költségvetés közművelődésre fordított támogatása minden évben reálértéken is növekedjen, legalább a mindenkori inflációt 5 százalékkal meghaladó mértékben bővüljön.

A magyar kultúra ünnepe 1989 óta január 22.; Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×