eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hova menjünk a hétvégén? Kulturális ajánló

Japán táncbemutató, új magyar dráma és finn elektronikus zene is várja az érdeklődőket a vasárnap véget érő Õszi Fesztivál programjában.

Könyörtelen érzékiséggel ábrázolt szerelmi misztérium, szöveggé váló nemi aktusok sora, a háttérben feszülő emberi történetek, testből kifakadó versek mozgásművészetbe öltöztetve. Röviden valahogy így fogalmazható meg, hogy mit is várhat a néző a Bárka új bemutatójától péntek este 7 órakor.

A szeptembertől hivatalosan is a színház kötelékében dolgozó Gergye Krisztián, napjaink kortárs táncszínházának egyik legeredetibb alkotója ezúttal rendezőként mutatkozik be.

A darab szövegét Ágens legújabb verseskötetének anyagából állította össze. Az előadás szombat este is látható a Bárkában.

Asztalizene - keserű hangulatjelentés

Pénteken és szombaton is látható már az Asztalizene a Radnóti Színházban, de a premier vasárnap lesz. A Nibelung lakópark és a Kazamaták után Térey János ismét drámát írt, de ezúttal vértelen, békés színművet, frivol és szatirikus korrajzot, keserű hangulatjelentést a 21. század első évtizedének Budapestjéről.

Az előadásban Csányi Sándor, Nagy Ervin, Wéber Kata, Szávai Viktória, Kovács Patrícia, Földi Ádám, Schneider Zoltán, Marjai Virág és Adorjáni Bálint játszik.

Csányi és a gazemberség

A darab főszereplője, Csányi Sándor az InfoRádióban elmondta: a darab különlegessége, hogy a napjaink problémáit a költészet nyelvén jeleníti meg.

Olyan emberekről szól, akiket nagyon csodálunk: a több generációs értelmiségiekről. Akik sikeresek, műveltek, boldogulnak az életben, és mindent meg is tesznek azért, hogy boldoguljanak, de közben nagyon magányosak.

Elmondta azt is, hogy ő egy nárcisztikus, gonosz, cinikus embert játszik, és sajnálatára rá kellett jönnie, hogy nagyon hasonlít a megjelenítendő szerepre. "Amióta rájöttem, hogy mekkora gazember vagyok, jól megy a szerep" - mondta a színész.


Eltáncolt Shakespeare-darabok

Péntek és szombat este a Trafóban lép fel a japán Pappa Tarahumara társulata.

Hiroshi Koike negyedszázada alapította együttesét, amely színházként indult, de igen gyorsan a tánc, egészen pontosan a táncszínház felé fordult.

Több előadásukban nyúltak már a klasszikus drámairodalom egy-egy darabjához, így az elmúlt években elkészítették a maguk Macbeth- és Hamlet-átiratát.

Shakespeare-től most Csehov felé fordultak, de az egyórás táncalkotás a Három nővért csupán kiindulópontként használja. Játékuk, történetük nem csupán a nőiség misztikus, gyötrelmes, meglepetésekkel teli világába, hanem a japán kultúra belső tájaira tett utazásként is felfogható.

Szombat este ad koncertet az A38 hajón a finn gitáros, Jarmo Saari Solu Saari, aki az utóbbi évtized egyik legeredetibb európai muzsikusa, kulcsfigurája a finn avantgárd és fúziós zenei színtérnek. A koncert az idén kiadott The Making of Love című lemezének a bemutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×