eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Életnagyságú csoki-Jézus borzolja a kedélyeket New Yorkban

A katolikusok tiltakozása ellenére kiállítják Jézus életnagyságú, csokoládéból készült szobrát New Yorkban - igaz, nem abban a galériában, amely eredetileg tervezte az olasz szobrász alkotásának bemutatását.

Az életnagyságú, meztelen csoki-Jézus hatalmas felháborodást váltott ki hét hónapja, amikor először szoba került, hogy kiállítják New Yorkban Cosimo Cavallaro alkotását. A katolikusok nem csupán a szokatlan alapanyag miatt hördültek fel, hanem azért is, mert a szobor leplezetlenül ábrázolja Jézus férfiasságát.

A csoki-Jézust most több más, teljesen felöltöztetett szenttel együtt állítják ki. A Katolikus Liga a Vallási és Szabadságjogokért nevű szervezet most mégsem tervez tiltakozást.

A "Csokoládé szentek...Édes Jézus" című kiállítás október 27-én - Mindenszentek napja előtt - nyílik meg a manhattani Proposition galériában, és november 24-éig tekinthető meg.

Márciusban még a közép-manhattani Robert Smith Lab Gallery tervezte a szobor kiállítását; ott azonban a kirakatban helyezték volna el a csoki-Jézust, vagyis az összes járókelő láthatta volna leplezetlen férfiasságát. A katolikusok tiltakozása - amelynek részeként bojkottal fenyegették meg a galériához tartozó szállodát - végül arra bírta az illetékeseket, hogy visszalépjenek.

A Proposition viszont egy belső teremben állítja ki a szobrot, amelyet megtekinthet, ha ide kattint!

A galéria közleménye szerint Cosimo Cavallaro gyermekkorában rendszeresen ministrált, és bár megkérdőjelezi az egyház tanait, ma is részt vesz az úrvacsorán.

Nem ez volt egyébként az első eset, hogy összetűzésbe került a művészet és az egyház. 1999-ben az akkori New York-i polgármester, Rudolph Giuliani próbálta visszavonni a Brooklyni Művészeti Múzeumnak nyújtott támogatást, mert kiállítottak egy olyan festményt, amely feketeként ábrázolta Szűz Máriát, ruháján elefántürülék-foltokkal. A képet ráadásul pornómagazinokból kivágott képek díszítették.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×