eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az emberek veszedelmes közelségben

Az emberek veszedelmes közelségében címmel, a Rákosi-korszak idején a Magyar Színházi Szövetségben elhangzott felszólalásokból készült összeállítást mutat be a Katona József Színház Kamra Stúdiója.

Zsámbéki Gábor rendező az InfoRádióban elmondta: az elhangzó beszédekből azt tudhatják meg a nézők, ki, hogyan próbálta meg túlélni az előző, nyomasztó rendszert, amikor "a politikai az élet legkisebb sejtjeinkbe is behatolt".

A felszólalók többsége a magyar színházi élet neves alakja volt: Bajor Gizi, Egressy Gábor, Jászai Mari, Szacsvay Imre.

A beszédek 1950 és '54 között hangzottak el, az előadás címe pedig Somlay Artúrtól származik. '51-ben a Nemzeti Színház minden tagjától azt kérte, hogy adjon be egy önéletrajzot. Somlay azonban egy "különös, sörét írást" adott be, amelyben szerepelt egy mondat: "Sírfeliratom ez legyen: az emberek veszedelmes közelségében éltem, most talán nyugtom lesz".

Zsámbéki Gábor az InfoRádióban elmondta: még az idén hét másik hasonló darabot állítanak színpadra, amely napjainkig felvonultatja a magyar színházi élet drámai eseményeit vagy drámai szereplőit.

Az utolsó a napjainkban folyó vitáról, a színházi szerkezetátalakításról szól majd. A Notóriusok sorozatot Zsámbéki Gábor mellett Bezerédi Zoltán, Gothár Péter, Máté Gábor, Pelsőczy Réka és Zsótér Sándor állítja színre.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×