eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Új kiállítás a legvidámabb barakkban

"Sztálin csizmája" címmel új állandó kiállítás nyílik csütörtökön a Memento Parkban - mondta el az InfoRádiónak Réthly Ákos ügyvezető. A tárlat az 1956-os forradalmat, az 1989-90-es rendszerváltást és a 2006-os esztendőt, a forradalom ötvenedik évfordulóját idézi fel.

A Memento Park új kiállítási épületében, a "legvidámabb Barakkban" nyílik fotókiállítás Sztálin csizmája címmel, amely az 1956-os forradalom, a rendszerváltás, illetve a Csizma-emlékmű 2006-os leleplezésének évfordulóját idézi fel - mondta az InfoRádiónak a park ügyvezetője.

A Szoborpark több mint tíz éve nyitva áll már az érdeklődők előtt, ez azonban csak egy része egy nagyobb projektnek, a Memento Parknak, a teljes létesítmény azonban csak nemrég készült el - tette hozzá Réthly Ákos.

Tavaly októberben már elkészült a Tanú tér, egy olyan "sosem volt város sosem volt tere", amelyen egy hatalmas talapzaton ott állnak a Sztálin szobor csizmái, ugyanolyan állapotban, ahogyan azok csonkjai 1956-ban, a forradalom idején az ég felé meredtek - magyarázta a Memento Park ügyvezetője.

A tér két oldalán egy-egy kiállítási épület, szándékosan lepusztult állapotú barakk kapott helyet - mondta Réthly Ákos.

"A külföldiek számára ez egy érdekes rácsodálkozás a vasfüggöny mögötti világra, hiszen ezekkel az emlékekkel, ilyen szobrokkal ma már sehol máshol nem találkozhatnak, mivel a Szoborpark mint gyűjtemény Közép-Európában teljesen egyedülálló, sehol máshol nem hoztak létre ilyen látványosságot" - közölte a park ügyvezetője.

A magyarok is szívesen látogatják a parkot, sokan így idézik fel fiatalságukat, azt az időt, amikor az itt kiállított szobrokat még Budapest közterein látták, a fiatalokkal pedig az emlékművek között sétálva sokkal könnyebb megértetni, milyen is volt a lassan húsz évvel ezelőtt véget ért világ - fűzte hozzá.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×