eur:
394.57
usd:
354.91
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Szász: "A filmnek az a dolga, hogy mutasson"

A Csáth Géza műveiből forgatott Ópium után máris elkészült Szász János új filmjének forgatókönyve. Azt mondja: ez csak egy első változat, még körülbelül öt év, mire elkészül az alkotás. Most éppen a valós és a virtuális világ kapcsolata foglalkoztatja. Szász János hétfőn a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

"Az irodalom biztonságot ad, mindig vissza lehet menni hozzá és megnézni, jó úton járok-e" - mondta Szász János filmrendező az InfoRádiónak arra a kérdésre, hogy miért irodalmi alkotások ihletik a filmjeit.

Az Érdemes Művész hozzátette: nagyon régóta tervezi, hogy megfilmesíti A tavasz ébredését, és éppen vasárnap fejezte be az alkotás forgatókönyvének első változatát.

A film fele "chatszobákban, a komputerek világában, webkamerák árnyékában" és a Second Life című online játékban született arról, hogyan kommunikálnak ma a fiatalok, hogy állnak a valós és virtuális szerelemmel, barátsággal, és ez mégiscsak Wedekind művének ihletéséből készül - magyarázta Szász János.

"A filmnek az a dolga, hogy mutasson. Sokan kérik számon a filmeseken, hogy miért nem adnak megoldást. A filmnek nem kell megoldást adnia és tanítania, egy filmnek jó, hogyha megmutat bizonyos problémákat" - fűzte hozzá a filmrendező.

Szász János hozzátette: egészen komoly problémák elé néz az emberiség, amit az is mutat, hogy virtuális Second Life-ban, a "második életben" is ugyanolyan konzumáló világ jött létre, ahol a fiatalok ismerkednek.

"Ha nem ezt gondolnám, nem csinálnám" - válaszolt a filmrendező arra a kérdésre: felnyitja-e egy film a szemünket, ha hitelesen láttat?

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×