eur:
397.04
usd:
359.59
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A reflektorvényben Umberto Eco és Kanada

Április 12-15-e között tartják a 14. Budapesti Könyvfesztivált a Kongresszusi Központban, ahol több mint 40 ezer könyv közül válogathatnak az érdeklődők - mondta el az InfoRádióban Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke.

A rendezvényre csaknem 350 újdonságot jelentetnek meg a kiadók, amelyekről a fesztivál szervezői egy kiadványt is közreadnak. Ez eljut az ország legtöbb könyvesboltjába is, így Debrecentől Pécsig bárhol értesülhetnek az olvasók a friss kötetekről - mondta Zentai Péter László.

Nyugat-Európában nagy hagyományai vannak a könyvmustrának. Berlinben, Frankfurtban évente összegyűl a könyvkiadás krémje, hogy bemutassák újdonságaikat. Ezek a rendezvények azonban a szakmának szólnak. Bár a fesztiválokra az olvasók is bemehetnek, könyveket nem nagyon árulnak.

Budapesten azonban az olvasókat igyekeznek kiszolgálni a kiállítók. A vásár mellett igazi fesztiváli hangulat várja őket a Kongresszusi Központban, hiszen pódiumbeszélgetések, felolvasások, koncertek, filmvetítések várják a látogatókat.

A rendezvény vendége idén Kanada lesz. Zentai Péter László elmondta: miután már bemutatkozott Budapesten Európa valamennyi könyvkultúrájáról ismert országa, most egy tengerentúli országnak adatik meg ez a lehetőség.

Hozzátette: Kanada rengeteg magyart fogadott be az '56-os forradalom után. Így a könyvvásáron látható lesz egy kiállítás is, amely ötven olyan Kanadában élő magyart mutat be, akikre mindkét ország büszke lehet.

A fesztivál díszvendége a világhírű olasz író, Umberto Eco lesz, aki Budapest Nagydíjat vehet át a főpolgármestertől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Miskolctapolca Barlangfürdőben – közölte Miskolc polgármesteri hivatala a hatóságok jelentése alapján. Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője az InfoRádióban beszámolt arról, mi volt a gond a tűz oltásánál, illetve hogy mit tudnak most tenni a további károk megelőzéséért. Néhány fontos rész épen maradt a fürdőben.

Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Augusztusban valamivel több mint 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ez a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását és ha szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt, ami most 4,5 százalék.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×