eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke beszél a lengyel parlamenti alsóház, a szejm varsói üléstermében, miután miniszterelnökké választotta az október 15-i választások eredményeképpen létrejött törvényhozás 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

"A menedékjog átmeneti regionális felfüggesztése" - új stratégiát alkot Lengyelország

Donald Tusk miniszterelnök szerint az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba.

A lengyel kormány kedden új migrációs stratégiát terjeszt elő, melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz - jelentette be a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció (KO) szombati konvencióján Donald Tusk miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba. A kormány követelni fogja Európában a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását, mert "köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin (fehérorosz és orosz elnök), az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben" - mondta.

"Nem fogadunk el, és nem vezetünk be egyetlen európai, uniós elgondolást sem, ha megbizonyosodunk arról, hogy a biztonságunkat érinti" - ígérte. "Az állam azért van, hogy Lengyelországba olyanok jussanak be, akik becsülettel akarnak dolgozni, adót fizetni, integrálódni a lengyel társadalomba, és megfelelő oktatási intézményekben tanulni" - hangsúlyozta a kormányfő.

Azt állította, az előző, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány politikájának következménye, hogy "Lengyelországot illegális migrációs hullám öntötte el". "A minimumra fogjuk korlátozni az illegális bevándorlást Lengyelországban" - jelentette ki.

A vezető lengyel kormányerő konvencióján Tusk megvonta a tavaly októberi parlamenti választás óta eltelt egy év mérlegét. Mint mondta, "Lengyelország visszakapta Európát, és Európa Lengyelországot". Lengyelország ezzel visszanyert több milliárd zlotyt - utalt arra, hogy az Európai Bizottság feloldotta az uniós helyreállítási alapból Varsónak járó kifizetések felfüggesztését.

Tusk szerint a jelenlegi kormány hatékonyabb munkát végzett, és többet ért el az elmúlt nyolc hónap alatt, mint a PiS kormányzásának nyolc éve alatt.

Címlapról ajánljuk
Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Bárki kiképezheti magát „emberihazugság-detektornak” vagy legalábbis megtanulhatja pontosabban észrevenni, ha valaki nem mondja el a teljes igazságot. Ezt állítják az amerikai FBI és más biztonsági szolgálatok szakértői, akik szaktudásukat különböző nagyvállalatoknak is felkínálták. Mire kell figyelni, hogy fülön csíphessük a füllentőt?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

Vannak egyszerű praktikák, amivel a mindennapokban is tehetünk a mentális egészségünkért – emelte ki cikkében a National Geographic a napokban ünnepelt Mentális Egészség Világnapja alkalmából. A mentális állapotunk alapvetően befolyásolja munkahelyi teljesítményünket, különösen a Covid-járvány óta egyre többször bukkan fel a közbeszédben a kiégés fogalma, amikor a mentális kimerülés már fizikai tüneteket is okoz, és ennek a fordítottja is igaz, a munkánk jelentős hatással lehet a mentális egészségünkre. A tudományos lap 10 egyszerű trükköt mutat be, amivel viszonylag könnyen, pszichológus és hónapokig tartó sabbatical nélkül mi magunk is fenntarthatjuk a mentális egészségünket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×