eur:
401.39
usd:
366.92
bux:
74216.64
2024. október 11. péntek Brigitta
Vandál, huzal-vezérlésű orosz drón.
Nyitókép: Telegram / Szerhij Flash

Elképesztő, hogy milyen orosz drónt kaptak el az ukránok – mutatjuk a részleteket

A robot különlegessége az irányításában van, ami teljesen eltér az eddig megszokottaktól.

Az orosz források szerint a "Vandál", vagy a "Novgorod vandál hercege" fantázianevű drónt nem rádióhullámokkal, hanem egy optikai kábelen keresztül vezérelték. Az ukránok kezére jutott példány nagyjából kilenc kilométert tett meg mire elkapták – írja az Army Recognition.

A vezetékes irányítás egyáltalán nem szokatlan a haditechnikában. Az első kísérletek a múlt század elején kezdődtek és ezek eredményeként jelent meg Németországban a világ első, távirányítású torpedója. A fegyvert a partról indították és vékony kábelt húzott maga után, ezen keresztül érkeztek az elektromos jelek a kormányrendszeréhez. Később egy irányított légiharc-rakétát akartak ezzel megoldással vezérelni. Bár az 1945-re kifejlesztett Ruhrstahl Ru 344 X-4 lekéste a II. világháborút, a német mérnökök elképzelése nagyon inspirálóan hatott más országok tervezőire is.

Ruhrstahl X-4 légi harc rakéta, ami az indítása után egy vékony kábelt húzott maga után és ezen keresztül célba iránytítani. Forrás: Wikipádia
Az ős, a Ruhrstahl X-4 légiharc-rakéta. Forrás: Wikipádia

A huzalvezérlés a háború óta eltelt évtizedek alatt sem avult el, sőt az emberi hajnál is vékonyabb üvegszálak megjelenésével új szintre lépett. Számos korszerű fegyvernél, például a Magyar Honvédségnek rendelt, izraeli, Spike LR2 páncéltörő rakétáknál is ezt a módszert alkalmazzák. Drónok irányítására azonban meglehetősen szokatlan megoldásnak számít, bár több előnye is van.

Az ukránok által levadászott orosz Vandál drón, amely lehet, hogy valójában kínai gyártmány. Forrás: Telegram / Szerhij Flash
Az ukránok által levadászott orosz Vandál drón. Forrás: Telegram / Szerhij Flash

Az egyik az, hogy a huzalvezérlést kívülről nem lehet zavarni, ahogy azt a rádióirányítással meg lehet tenni. A másik előnye pedig az, hogy a vezetéken keresztül sokkal jobb minőségű képet tud visszaküldeni az operátornak. Ez egyrészt hatékonyabbá teheti a felderítést, másrészt – ha FPV drónról van szó – a nagyobb felbontású kép sokat segít a drónpilótának. További előnye ennek a megoldásnak, hogy mivel az irányítóegységnek nincs elektronikus kisugárzása, így nem is lehet felderíteni a hollétét. A drón kezelője teljesen rejtve maradhat, és az ellenség elhárító csapásaitól védetten tevékenykedhet.

Van persze hátránya is, mégpedig az, hogy a robot által maga után húzott vezeték könnyen beleakadhat valamibe és emiatt erősen korlátozottak a manőverezési lehetőségek is. Ugyanakkor a huzal súlya miatt a drón csak kevesebb megfigyelő műszert vagy robbanóanyagot vihet magával és a kábel hossza sem lehet végtelen.

A drón és az irányítója közti vezetékes kapcsolat rendkívül jó minőségű képe közvetítését is lehetővé teszi. Állítólag a videó felvételeken másodpercenkét legalább 50 képkocka látható. Forrás: Telegram / Szerhij Flash
A drón és az irányítója közti vezetékes kapcsolat rendkívül jó minőségű képek közvetítését is lehetővé teszi. Állítólag a videofelvételeken másodpercenkét legalább 50 képkocka látható. Forrás: Telegram / Szerhij Flash

Az Ukrajnában levadászott Vandál is már a repülési távolságának határán lehetett, hiszen a típus legfeljebb 10 kilométernyi vezetéket képes magával húzni. Orosz források viszont arról számoltak be, hogy már előrehaladott kísérletek folynak az 50 kilométeres hatótávolság elérése, bár ezt azért a szakértők többsége erős fenntartásokkal fogadja.

Van azonban még egy érdekessége a Kelet-Ukrajnában elfogott újfajta orosz drónnak. Méghozzá az, hogy nagy valószínűség szerint nem is orosz, hanem kínai. Legalábbis ezt állítja az Army Recognition által idézett ukrán elektronikai specialista, Szerhij Beszkresztnov, aki többnyire inkább Serhiy Flash néven publikál a közösségi médiában. Szerinte a Vandál nem más mint a kínai Skywalker huzalvezérlésű, FPV drón, amit nagyjából 2000 dolláros áron bárki megvásárolhat.

Szerhij Flash szerint ilyen, kínai nyelvű címkét találtak amikor szétszedték az Vandált. Forrás: Telegram / Szerhij Flash
Szerhiy Flash szerint ilyen, kínai nyelvű címkét találtak, amikor szétszedték a Vandált. Forrás: Telegram / Szerhiy Flash

Az ukrán szakértő viszont úgy tudja, a gyártó jócskán felsrófolta az árat, mondván, hogy a robotot az oroszok katonai célokra akarják használni, és darabját már 17 ezer dollárért adja. Azért, hogy állításait igazolja, Serhiy Flash olyan képeket hozott nyilvánosságra, amiken az elfogott drón egyes alkatrészein kínai feliratok láthatók. Pekingben egyelőre nem kommentálták az értesülést.

Hivatalosan Kína továbbra is kitart amellett, hogy nem szállít fegyvert sem Oroszországnak, sem pedig Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×