eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
kikapcsolás számítógép kikapcsolódás laptop munka pihenés feltöltődés szabadság nyaralás
Nyitókép: Pixabay

Franciaországban járt Oszama bin Laden fia, sőt - kitiltották

Életvitelszerűen élt Normandiában férjként. Megvan, miért kellett mennie.

Kitiltották Franciaország területéről Omar bin Ladent, a terrorista Oszama bin Laden egyik fiát, aki el is hagyta már az országot - jelentette be kedden Bruno Retailleau belügyminiszter.

Omar bin Laden, aki "több éve a nyugat-franciaországi Normandiában élt egy brit állampolgár házastársaként", "2023-ban olyan megjegyzéseket tett közzé a közösségi oldalain, amelyek a terrorizmus dicsőítéseként értelmezhetők" - indokolta a döntést a tárcavezető az X közösségi oldalon.

Emiatt a normandiai Orne megye prefektusa Franciaország területének elhagyására kötelezte és "elérte Omar bin Laden távozását" - tette hozzá.

"Az igazságszolgáltatás megerősítette ennek a nemzetbiztonsági érdekből hozott döntésnek a jogszerűségét, és a közigazgatási beutazási tilalom garantálja, hogy semmilyen okból nem térhet vissza Franciaországba" - írta a miniszter.

A Le Figaro című napilap értesülése szerint a belügyminisztérium hétfőn hozta meg a végzést, az érintett pedig már tavaly elhagyta Franciaországot.

Az al-Kaida dzsihadista szervezet alapítóját, és a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek kitervelőjét, Oszama bin Ladent 2011-ben Pakisztánban ölték meg az amerikai különleges erők.

A 43 éves Omar bin Laden Szaúd-Arábiában született, ott töltötte a gyermekkorát is, de élt Szudánban és Afganisztánban is. Miután 19 évesen szakított az apjával, több arab országban tartózkodott huzamosabb ideig, majd 2016-ban Franciaországba telepedett le, ahol festőművészként élt Normandiában, többször voltak kiállításai, amelyek kapcsán interjúkat is adott a francia sajtónak.

A kiutasítási határozatot azért kapta, mert 2023. május 2-án, apja halálának évfordulóján, méltatta az emlékét.

"A történelmet csak ilyen emberek vérével írják, hogy elmeséljük ezeknek a mártíroknak a történetét, akik történelmet írtak, nemzeteket építettek és dicsőséget hoztak. Az ő vérük a hitünk mentőövét jelenti az Ítélet Napjáig. Nyugodjanak békében" - írta a terrorista fia a Twitter-oldalán, amelyet azóta felfüggesztettek.

A Le Figaro szerint Omar bin Laden ellen terrorizmus dicsőítése miatt indítottak vizsgálatot a francia hatóságok, szabadlábra helyezése után pedig kitoloncolták.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×