eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Szokatlan tesztet hajtott végre a kínai hadsereg rakétahadtestje

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg szerdán sikeres tesztindítást hajtott végre egy interkontinentális ballisztikus rakétával, mely a várakozásnak megfelelő tengeri területre esett – közölte a kínai védelmi minisztérium.

A kínai hadsereg rakétahadtestje helyi idő szerint reggel 8 óra 44 perckor indította a rakétát a Csendes-óceán felé. A közlemény szerint a tesztkilövés az éves kiképzési tervük rutinszerű intézkedése, mely összhangban áll a nemzetközi joggal és gyakorlattal – fogalmaztak.

„A rakétakísérlet nem irányult egyetlen ország vagy konkrét célpont ellen sem. A kilövés célja a fegyverek teljesítményének és a katonai kiképzésnek tesztelése volt” – tette hozzá Csang Hsziao-kang, a védelmi minisztérium szóvivője.

A kínai állami média jelentésében közölte, hogy Kína előzetesen tájékoztatta az érintett országokat a kilövésről, de nem részletezték sem a rakéta útvonalát, sem azt, hogy a Csendes-óceán nyílt tengerein pontosan hova érkezett a rakéta.

A kínai média jelentése szerint „a kilövés hatékonyan tesztelte a fegyverek és felszerelések teljesítményét, valamint a csapatok kiképzési szintjét, melyek elérték a kitűzött célokat”.

Szakértők szerint Kína ritkán lő ki nyilvános bejelentéssel nagy hatótávolságú rakétákat a tengerbe, ehelyett általában elszigetelt tartományokban teszteli őket. Peking elmondása szerint továbbra is fenntartja tilalmát, mely szerint elsőként nem veti be nukleáris fegyvereit.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×