eur:
395.87
usd:
354.56
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Tu-143-as szovjet/orosz felderítő drón. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Wikipédia

Döbbenetes videót tett közzé az izraeli hadsereg

A zsidó állam katonái egy különleges Hezbollah akciót hiúsítottak meg a legutolsó pillanatban.

Az X-en közzé tett videóban az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője arról számolt be, miként hiúsítottak meg egy dróntámadást. A Hezbollah egy nagy hatótávolságú robotrepülőgépet próbált meg Libanonból Izrael felé indítani, méghozzá különlegesen álcázott módon. A jókora méretű fegyvert (hossza: 8,06 m; szárnyfesztávja: 2,24 m; magassága: 1,545 m; indulótömege: 1230 kg) egy kétszintes lakóház első emeletéről akarták indítani, méghozzá úgy, hogy a DR-3-as kilövése előtt kirobbantották annak a szobának a falát, ahová felcipelték a rakétát.

Azt azonban nem tudták az iszlám szélsőségesek, hogy az egész műveletet már a kezdetektől drónokkal figyelte az izraeli hadsereg. Amikor pedig megbizonyosodtak arról, hogy a Hezbollah harcosai tényleg ki akarják lőni a rakétát, haladéktalanul közbeavatkoztak.

Másodpercekkel azután, hogy a síita fegyveresek az indítás előtt kirobbantották a szoba falát, az izraeliek légicsapást mértek rájuk. A drón - az épülettel és a benne lévőkkel együtt - hatalmas robbanással megsemmisült.

Egyébként a DR-3-at eredetileg Tu-143 típusjelzéssel a szovjet hadsereg számára gyártották, és arra tervezték, hogy nagy hatósugarú, felderítő repüléseket végezzen. A pilóta nélküli szerkezetet gázturbina hajtotta és előre beprogramozott útvonalon repült az ellenség fölé, hogy kis magasságból fényképfelvételeket készítsen. A felderítő drónt már kivonták az orosz hadsereg arzenáljából. A vélekedések szerint egy ilyen, feleslegessé vált DR-3-as kerülhetett a Hezbollah birtokába.

A muzulmán szélsőségesek robbanótöltetet szereltek rá, így az eredetileg csak fényképezésre használt cirkálórakétából 180 kilométeres hatótávolságú, csapásmérő fegyver lett. Hasonló átalakítást az ukránok is végrehajtottak a náluk lévő Tu-143-kon, és azokkal intéztek támadást az oroszok ellen. Egy ilyen robotrepülő 2022 márciusában Magyarország fölé is betévedt, és az országot átrepülve a horvát főváros, Zágráb egyik parkjában csapódott a földbe. Szerencsére senki sem sérült meg, mert az a Tu-143-as nem hordozott robbanótöltetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×