eur:
396.46
usd:
360.15
bux:
71984.74
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
AK-12 orosz gépkarabély. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Meghökkentő bejelentés: elárasztják Kalasnyikovokkal az orosz iskolákat

A nagy hírű kézifegyvereket gyártó JSC Kalasnyikov Konszern közölte, hogy hamarosan piacra dobja az AK-12 gépkarabély élethű makettjét.

A fegyverreplika méretre és súlyra teljesen azonos lesz az eredeti AK-12-vel, sőt még csattogtatni is lehet vele, lőni viszont nem – írja az Army Recognition. Az élethű makettet a cég elsősorban a hazafias nevelés támogatására kezdi gyártani. Azt akarják, hogy az orosz általános és középiskolákban ilyen, működésképtelen fegyverutánzatokkal ismertessék meg a fiatalokkal az orosz hadseregben széles körben használt AK-12 gépkarabélyt.

Az oktatás segítése érdekében a makett legtöbb alkatrésze azonos az eredetivel, így lehet vele gyakorolni a fegyver szétszedését és összerakását, a tisztítást és a karbantartást. Még a pontos célzáshoz elengedhetetlen helyes fegyvertartást is lehet a makett gépkarabéllyal tanítani.

Az eredeti AK-12-est 2018-ban rendszeresítették az orosz fegyveres erőknél.

A korábbi nagy sikerű Kalasnyikov gépkarabélyokhoz hasonlóan gázelvételes, forgózáras rendszerű, 5,45×39 mm-es töltényt tüzel és 440 méterig lehet vele célzott lövéseket leadni. Létezik olyan változata is, ami a régebbi, 7,62x39mm-es lőszert használja, de gyártanak belőle olyat is, amihez a NATO standard 5,56x45mm-es vagy a 7,62x51mm-es lőszer kell. Utóbbiakat nyilván exportra gyártja a Kalasnyikov.

Az AK-12-nek rengeteg változata jelent már meg a rendszeresítés óta. Az egyik legújabb verziót az ukrajnai háború tapasztalatai alapján fejlesztették ki, bár hozzáértők szerint igazából csak a fegyver nem túl igényes ergonómiai kialakításán finomítottak, a működésén nem. Márpedig ezzel kapcsolatban sokat panaszkodnak az orosz katonák.

Az élethű hasonmást a tervek szerint még ez év vége előtt árusítani kezdik Oroszországban. A fegyvermakett vásárlásához nem kell semmiféle engedély, bárki megveheti.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Hétfőn jelentette be a Mol, hogy sikerült megállapodnia az Oroszországból Ukrajnán át érkező kőolaj folyamatos tranzitszállításáról. Az InfoRádió Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte a részletekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×