eur:
396.44
usd:
359.86
bux:
72605.12
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
HIMARS rakéta-sorozatvető. Fotó: Twitter
Nyitókép: Fotó: Twitter

Elképesztő fegyverkezésbe kezdett Lengyelország

A lengyel hadsereg 500 darab amerikai HIMARS sorozatvetőt, míg az ehhez nagyon hasonló, Homar-K rakétavetőből 288 példányt akar beszerezni.

Lengyelország az elöregedett szovjet gyártmányú BM-21 Grad sorozatvetőket az Egyesült Államokból és Dél-Koreából származó fejlett tüzérségi rakétarendszerekre cseréli – írja az Army Recognition. A lengyel hadsereg 500 HIMARS-t vásárol az Egyesült Államokból és mellé még vesz 288 db Homar-K rendszert, ami a dél-koreai Chunmoo rakétavetőknek a helyben gyártott, Jelcz 8x8-as teherautókra szerelt változata. Mindkét fegyver nagyon hasonló harcértékű.

Ha megvalósul a fejlesztés, akkor a lengyel hadsereg elképesztő tüzérséggel fog rendelkezni. Csak összehasonlításul: Kijev az amerikai HIMARS rendszerből eddig 39-et kapott, de még ez a mennyiség is hatalmas előnyhöz juttatta az ukrán hadsereget.

Elképzelhető, hogy a mintegy 800 darab, ultramodern sorozatvető milyen erőt jelent majd a lengyelek számára.

Különösen azért, mert Varsó megkapja a HIMARS indítókból kilőhető ATACMS rakétákat is, amelyekkel akár 300 kilométerre lévő célpontokat is lehet támadni.

ATAMCS rakéta kilövése egy HIMARS sorozatvető járműről. Csak az indító konténert kell kicserélni és a fegyver máris harckész. Forrás: Lockheed-Martin
ATACMS rakéta kilövése egy HIMARS sorozatvető járműről. Csak az indítókonténert kell kicserélni és a fegyver máris harckész. Forrás: Lockheed-Martin

A normál HIMARS rakéták ugyanakkor 70-80 kilométerre képesek szó szerint halálpontos csapásokat mérni. Mindezt úgy, hogy az egész rendszert egy páncélozott, terepjáró teherautó hordozza, amely a rakéták kilövése után gyorsan odébb tud állni. Ennek az "üss és fuss" taktikának köszönhetően az ukránok eddig még igazoltan, egyetlen HIMARS rendszert sem veszítettek, bár Moszkvában időről időre ezek megsemmisítéséről számolnak be.

A HIMARS rendkívüli harcászati rugalmasságot biztosít azzal, hogy egyaránt képes a rövidebb hatótávolságú rakétát és a több száz kilométeres csapásmérésre képes ATACMS-t is bevetni. Ugyanazzal a rendszerrel lehet pusztítani a frontvonal közvetlen közelében gyülekező ellenséges erőket, illetve az attól távolabb lévő, parancsnoki központokat, lőszer- és üzemanyag-lerakatokat, vagy vasúti csomópontokat.

Lengyel teherautó, dél-koreai rakétákkal: a Homar-K sorozat vető. Forrás: Wikipédia
Lengyel teherautó, dél-koreai rakétákkal: a Homar-K sorozat vető. Forrás: Wikipédia

Az Army Recognition azt is fontosnak tartja, hogy a dél-koreai K239 Chunmoo sorozatvető és a lengyel gyártású hordozójármű párosításával létrejött Homar-K egy rendkívül korszerű és exportképes fegyver, amely jelentős üzleti sikereket hozhat a helyi hadiiparnak.

Címlapról ajánljuk

Megdöbbentő beismerés: az amerikai tankok már majdnem fele odaveszett Ukrajnában

A tavaly szeptemberben leszállított 31 darab M1A1 SA Abrams harckocsikból mostanra bizonyíthatóan 14-et elveszett az ukrán hadsereg – közölte az Oryx portál.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×