eur:
396.94
usd:
360.25
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Aleksandar Vucic szerb elnök évenkénti sajtóértekezletén Belgrádban 2023. január 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Az albánok elűznék a koszovói szerbeket - közölte Aleksandar Vucic

A szerb köztársasági elnök azt követően nyilatkozott. hogy a koszovói rendőrök három szerb férfit megvertek, majd az ezt videóra vevő társukkal együtt letartóztatták őket.

Aleksandar Vucic rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy 72 órán belül közli, milyen követelései lesznek Szerbiának az esetet követően, és milyen ígéreteket nem tartott be a nemzetközi közösség. A szerb elnök Miroslav Lajcakkal, a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal, valamint Christopher Hill amerikai nagykövettel egyeztetett, majd közölte: rövid és hosszabb távú javaslatokkal is előáll majd a helyzet kezelését illetően, és október folyamán a parlament előtt is ismerteti elképzeléseit a koszovói helyzettel kapcsolatban.

Megfogalmazása szerint most már teljesen egyértelmű, hogy Albin Kurti a koszovói szerbek elűzését és megsemmisítését tűzte ki célul. Ezért Szerbiának harcolnia kell a világban elfoglalt helyzetéért, és szövetségeseket kell találnia. Elégedetlenségének adott hangot, hogy a nemzetközi közösség csak szóban ítéli el a Koszovóban történteket. Mint mondta,

Szerbia mindig készen áll a párbeszédre, de nem fogja megengedni, hogy elűzzék a koszovói szerbeket az otthonaikból.

A koszovói szerbek 12 napja tiltakoznak azért, mert a koszovói rendőrség augusztus 30-án razziát tartott a szerb kormány észak-koszovói szerveinek épületeiben, majd elfoglalta az objektumokat, elszállította az ott tárolt dokumentumokat, és nem engedte be a szerb dolgozókat. A hivatalos pristinai álláspont szerint az akció célja a koszovóiakkal párhuzamosan működtetett szerb intézmények felszámolása volt, míg a belgrádi vezetés és a helyi szerbek úgy vélik, hogy a koszovói kormány az ott élő szerb kisebbséget akarta megfélemlíteni. A pristinai kormány szombat reggel lezárt két határátkelőt Koszovó és Szerbia között, miután

a határ szerbiai oldalán élők egy csoportja blokád alá vonta az odavezető utakat, és nem engedte át a koszovói dokumentumokkal rendelkezőket, ám a határt még aznap este újra megnyitották.

Az utóbbi hónapokban a korábbinál is feszültebb a viszony Szerbia és Koszovó között. Májusban például az okozott feszültséget a két fél között, hogy a koszovói rendőrség a szerbiai postatakarékpénztár hat észak-koszovói kirendeltségén tartott razziát, majd bezáratta az intézményeket, mert szerb dinárt talált a széfekben, holott ez a pénznem már nem hivatalos fizetőeszköz Koszovóban.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat rendezését célzó párbeszéd brüsszeli közvetítéssel, előrelépés azonban azóta sem történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×