eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
30 July 2024, Venezuela, Caracas: Edmundo Gonzalez Urrutia (l), opposition presidential candidate, and his wife Mercedes Lopez wave to supporters as they take part in a demonstration against the official results of the presidential election that declared President Maduro the winner. The opposition accuses the government of electoral fraud. Photo: Jeampier Arguinzones/dpa (Photo by Jeampier Arguinzones/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Jeampier Arguinzones/picture alliance via Getty Images

Jobbnak látta lelépni a korábbi ellenzéki elnökjelölt, elhagyta Venezuelát

Edmundo González Urrutia venezuelai ellenzéki vezető és korábbi elnökjelölt elhagyta a dél-amerikai országot és Spanyolországba távozott, amelynek kormányától korábban politikai menedékjogot kért - közölte vasárnapra virradó éjjel a venezuelai és a spanyol kormány.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter az X-en közölte, hogy González a spanyol légierő gépével "saját kérésére" hagyta el Caracast. Delcy Rodríguez venezuelai alelnök szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy a 75 éves ellenzéki politikus Caracas engedélyével "az ország politikai békéjének és nyugalmának érdekében" elhagyhatta az országot, miután néhány napja a caracasi spanyol nagykövetségen tartózkodott és politikai menedékjogot kért Madridtól.

Az ellenzéki politikus ellen elfogatóparancs volt érvényben, amelyet a júliusi választások körüli hivatalos vizsgálat keretében adott ki Venezuela legfőbb ügyésze, a többi között erőszakra való felbujtás, okirat-hamisítás és hatalomátvétel kísérletének vádjával.

A venezuelai választási bizottság július 28-án hivatalosan is a 2013 óta hatalmon lévő Nicolás Madurót nyilvánította az elnökválasztás győztesének, de az ellenzék csalást kiáltott, és az elnökválasztást követően kiterjedt, halálos áldozatokat is követelő tüntetések zajlottak Venezuelában, amelyek során több mint kétezer tiltakozót letartóztattak.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Peru és Argentína is az ellenzék jelöltjét ismerte el győztesként, de diplomáciai feszültségek alakultak ki Caracas és a vitatott venezuelai választásokkal kapcsolatban semleges álláspontot képviselő latin-amerikai államok között is. A Maduróval szemben barátságosabb brazil, mexikói és kolumbiai államfő ugyanis szintén nehezményezte az ellenzéki politikusok elleni intézkedéseket, valamint azt, hogy Caracas nem hozta nyilvánosságra a részletes szavazási eredményeket.

Venezuela a vitatott elnökválasztás után megszakította diplomáciai kapcsolatait Argentínával arra hivatkozva, hogy a caracasi argentin nagykövetséget a Nicolás Maduro elnök és alelnöke, Delcy Rodríguez elleni merényletek tervezésére használták fel. Márciusban a venezuelai ellenzék hat tagja kért menedéket a nagykövetségen, miután összeesküvés gyanújával elrendelték letartóztatásukat.

Venezuela szombaton megvonta Brazília jogosultságát arra, hogy az argentin érdekek védelme érdekében - Buenos Aires felhatalmazására - átvegye és biztosítsa az argentín nagykövetség felügyeletét. Brazília jelezte: mindaddig ellátja ezt a feladatot, amíg Venezuela erre a célra kijelöl egy másik, számára elfogadható államot. Caracas ugyanakkor diplomáciai források szerint arról biztosította a brazil kormányt, hogy nincs szándékában elfoglalni az argentín nagykövetséget.

Az argentin külügyi tárca pénteken arra kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy adjon ki elfogatóparancsot Maduro és más magas rangú venezuelai kormánytisztviselők ellen a választások után történt események miatt.

(A nyitóképen: Edmundo González Urrutia és felesége, Mercedes Lopez 2024. július 30-án, egy, a választások eredménye elleni demonstráción Caracasban.)

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Az ukrán légierő szerint Oroszország szombaton összesen 67 nagy hatótávolságú drónt indított egy éjszakai tömeges támadás során, amelyek közül 58-at sikerült lelőni, a légvédelmi egységeket Ukrajna 11 régiójában vetették be, Kijevben a parlament épülete mellett is találtak drónroncsokat. Közben lángszóró drónokat használ az ukrán hadsereg, hogy felégesse az oroszok állásait, az orosz hadsereg pedig elfoglalta a donyecki régióban található Novohrodivka települést. Ukrajnai háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×