eur:
393.96
usd:
356.85
bux:
72808.03
2024. szeptember 3. kedd Hilda
A legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozata által kezdeményezett tüntetés résztvevői tiltakoznak az Európai Unió zöld megállapodása ellen Varsóban 2024. május 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Blokáddal bénítja a vasúti közlekedést a lengyel Szolidaritás szakszervezet

A Szolidaritás szakszervezet több mint száz tagja kedden a sziléziai Katowice városában eltorlaszolta a síneket, így tiltakozva a PKP Cargo és a PKP CargoTabor lengyel állami vasúti teherszállítási és logisztikai cégekben tervezett leépítés ellen – közölte a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízió.

A tüntetés miatt leállt a forgalom a Lengyelország déli határától Varsó irányában haladó nemzetközi vasútvonal Katowice és a hozzá közeli Sosnowiec város közötti szakaszon. Egyes szerelvényeket leállították vagy visszafordították, más vonatokat kerülőutakra irányítottak át.

Dominik Kolorz, a Szolidaritás sziléziai részlegének elnöke újságíróknak elmondta: a szakszervezet „drámai segítségkéréseket” kapott a PKP Cargo és a PKP CargoTabor alkalmazottjaitól, akik elbocsátás előtt állnak. A tüntetők azt akarják, hogy a vállalatok állítsák le a leépítést, és kezdjenek tárgyalásokat a szakszervezettel.

A PKP Cargo vezetése augusztusban bejelentette, hogy a tervezett csoportos létszámcsökkentés a személyzeti állomány csaknem 30 százalékát, vagyis több mint 4 ezer főt érint. Az elbocsátottak közül 1350-en elvileg más vasúti és fuvarozói cégeknél kaphatnak állást.

Kolorz szerint az utóbbi megoldás elégtelen, nem tartalmaz igazi foglakoztatási garanciákat.

A PKP CargoTabor szintén a dolgozói mintegy 30 százalékának elbocsátását, több mint 750 ember elküldését helyezte kilátásba.

A PKP Cargo vezetése azzal indokolta a tervezett leépítést, hogy „jelentősen csökkent a fuvarozások száma, ezáltal a bevételek is”.

Az utóbbi időben több más vasúti fuvarozó cég lépett be a lengyelországi piacra, köztük van az Ukrzaliznyicja ukrán állami vasutak által működtetett, az európai országok irányában fuvarozást biztosító cégként bejegyzett Ukrainian Railways Cargo Poland nevű cég, amelyet júniusban jegyeztek be Lengyelországban.

A PKP Cargo a legnagyobb lengyelországi vasúti fuvarozónak számít, közúti és tengeri fuvarozással is foglalkozik. A vállalat több európai országban, ezen belül Szlovákiában, Németországban, Ausztriában és Magyarországon is tevékeny.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×