eur:
392.82
usd:
354.74
bux:
72789.23
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Nyitókép: Pexels.com

Svédek szerint a két év alatti gyerekekre káros lehet minden multimédia

A két év alatti gyerekeket a szülők ne engedjék a tévé-, okostelefon- és a számítógép képernyője, kijelzője elé - tanácsolták a svéd hatóságok hétfőn, amikor ismertették ajánlásaikat arról, hogy a gyerekek mennyi időt tölthetnek képernyő előtt.

A kétévesnél fiatalabb gyerekeket minden képernyőtől távol kell tartani - derült ki az egészségügyi hivatal közleményéből. A két és ötéves kor közöttiek képernyő előtt töltött idejét napi egy órára kell korlátozni, a 6 és 12 év közötti gyerekek esetében pedig legfeljebb egy-két órára. A 13 és 18 év közötti fiatalok legfeljebb napi két-három órát tölthetnek képernyő előtt az ajánlás szerint.

"Az okostelefonok és más eszközök képernyőjének tartalma már hosszú ideje bejut gyermekeink életének minden területére" - mondta Jakob Forssmed egészségügyi miniszter a sajtónak. Rámutatott, hogy a 13 és 16 év közötti tizenévesek átlagosan napi hat és fél órát töltenek a képernyő előtt az iskolai órákon kívül.

Így "kevés idő marad a csoportos tevékenységekre, a testmozgásra és a megfelelő alvásra"

- tette hozzá a miniszter, aki sajnálatát fejezte ki a Svédországban tapasztalható "alvásválság" miatt, megjegyezve, hogy a 15-16 éves középiskolások több mint fele nem alszik eleget. A közegészségügyi ügynökség azt is javasolja, hogy lefekvés előtt fiatalok ne férjenek hozzá a képernyőhöz, a táblagépeket és okostelefonokat éjszakára pedig tartsák távol a gyermekek hálószobájától.

A kérdéskörrel foglalkozó tanulmányok szerint a képernyő előtt töltött túl sok idő károsíthatja az alvást, depressziós tünetekhez, és a testi szükségletek figyelmen kívül hagyásához vezethet. A svéd kormány egyben nemrégiben jelezte, hogy fontolgatja az okostelefonok kitiltását az általános iskolákból.

Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×