eur:
392.75
usd:
354.53
bux:
73193.79
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Rafale B, kétüléses francia vadász-bombázó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Szerbia tizenkét vadászbombázót vásárol Franciaországtól

Belgrád 12, Rafale típusú, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépet vásárol Franciaországtól - erről kötött megállapodást a szerb kormány és a francia Dassault Aviation cég csütörtökön Belgrádban Emmanuel Macron francia és Aleksandar Vucic szerb elnök jelenlétében.

A szerb és a francia illetékesek összesen tizenegy megállapodást kötöttek a francia elnök kétnapos szerbiai látogatásának elején. A dokumentumok egyebek mellett az energetikára, a hadászatra, az infrastruktúrára, az egészségügyre és a tudományos fejlesztésre vonatkoznak.

Aleksandar Vucic szerb elnök kiemelten fontosnak nevezte a vadászbombázók beszerzését, mert az jelentősen növeli Szerbia haderejét és biztonságát. Hozzátette, Szerbia nem akar háborút, hanem békét szeretne, még ha jelenleg ez a szó nem is népszerű a világon és Európában.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a repülőgépeket 2,7 milliárd euróért vásárolja meg Szerbia,

és Belgrád 2024-ben és 2025-ben a költségvetésből 15-15 százalékot, azaz alkalmanként 421 millió eurót különít el erre a célra. A szerb elnök arról nem beszélt, hogy mikor érkezhetnek meg az első vadászgépek a nyugat-balkáni országba, sajtóinformációk szerint viszont ennek 2029-ig kell megtörténnie.

A szerb hadsereg korszerűsítése az utóbbi években jelentős mértékben Oroszországtól függött, Belgrád harckocsikat, páncélozott járműveket, helikoptereket és harci repülőgépeket kapott, illetve vásárolt Moszkvától.

Elemzők szerint Szerbia - az egyetlen európai ország, amely nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, noha elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút - a más országoktól vásárolt fegyverek és harci eszközök beszerzésével is jelzi távolodását Moszkvától.

Emmanuel Macron beszédében a jó francia-szerb kapcsolatokról beszélt, és kiemelte, hogy Párizs támogatja Belgrád európai uniós integrációját.

"Az elmúlt öt évben sok minden történt, számos feszültség van a világon, a háború visszatért az európai kontinensre Oroszország Ukrajna elleni agressziójával. A felmerülő kérdések és aggodalmak ellenére, az üzenetem egyszerű: az Európai Uniónak és a tagországainak ebben a helyzetben erős és demokratikus Szerbiábra van szükségük, Szerbiának pedig erős és önálló Európai Unióra van szüksége ahhoz, hogy megvédje az érdekeit" - fogalmazott a francia elnök. Emellett kiemelte, kulcsfontosságúnak tartja, hogy rendeződjön a viszony Szerbia és Koszovó között, ezen belül pedig kiemelten fontos, hogy létrejöjjön a koszovói szerb önkormányzatok közössége.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×