eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Rendőrök a helyszínen, ahol ismeretlenek felgyújtottak két gépkocsit egy dél-franciaországi zsinagóga előtt La Grande-Motte településen 2024. augusztus 24-én. Az egyik autó felrobbant, a detonáció következtében egy rendőr megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/MAXPPP/Sylvie Cambon

Elfogták a zsinagógánál elkövetett gyújtogatás elkövetőjét Franciaországban

Kommandósok elfogták a dél-franciaországi zsinagógánál elkövetett gyújtogatás elkövetőjét, egy 33 éves algériai férfit - jelentette be vasárnap Gerald Darmanin ügyvezető belügyminiszter az X-en.

A törvényesen Franciaországban tartózkodó merénylőt a rendőrség a déli Nimes városában, röviddel éjfél előtt fogta el egy lövöldözést követően, amelyben megsebesült. Állapota nem életveszélyes.

Darmanin dicsérte a rendőrség, ezen belül az elit kommandósegység "profi magatartását" a veszélyes, lövöldözős akcióban.

A gyanúsított, aki fedetlen arccal követte el cselekedetét, és akinek tetteit térfigyelő kamerák rögzítették, szombat reggel 8 óra után nem sokkal követte el a gyújtogatást a dél-franciaországi Montpellier városához közeli La Grande-Motte tengerparti üdülőhelyen lévő zsinagógánál. Felgyújtott két gépkocsit, az egyik felrobbant, megsebesítve az ott szolgálatot teljesítő rendőrt - közölte a csendőrség és a település polgármestere.

A támadó egy palesztin zászlót viselt az övén, amelyből egy kézifegyver csöve látszott kilógni - derült ki a térfigyelő kamerák felvételéből. Fején vörös színű arab kendőt, keffijét viselt, a kezében pedig műanyag, sárgás folyadékkal töltött palackok voltak.

A zsinagógában mindössze öt ember, köztük a rabbi tartózkodott a támadás idején.

Az antiterrorista ügyészség közölte, hogy a támadással összefüggésben két további személyt vettek őrizetbe.

Emmanuel Macron elnök terrorcselekménynek szombaton nevezte a támadást, és hozzátette, hogy "az antiszemitizmus elleni harc szakadatlan küzdelem".

La Grande-Motte tengerparti üdülőhelynek télen 8500, nyáron pedig csaknem tízszer ennyi lakosa van.

A francia kormány rendszeresen elítéli az antiszemita cselekményeket, amelyek száma a gázai háború 2023. októberi kezdete óta jelentősen megnövekedett az országban, amely Európa legnagyobb zsidó közösségének ad otthont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×