eur:
393.87
usd:
354.23
bux:
73254.23
2024. augusztus 23. péntek Bence
Narendra Modi indiai miniszterelnök a pulpitusra lép, hogy beszédet intézzen a nemzethez a XVII. századi, mogul korabeli újdelhi Vörös Erődből a függetlenség napján, 2024. augusztus 15-én. Az addigi brit gyarmat India 1947. augusztus 15-én vált függetlenné.
Nyitókép: MTI/EPA/Haris Tjagi

Jelentős vendég érkezett Kijevbe

Kijevbe érkezett pénteken Narendra Modi indiai miniszterelnök, hogy megbeszéléseket folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ez az első indiai miniszterelnöki látogatás Ukrajnában azóta, hogy Kijev 1991-ben elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól.

Modi júliusban Moszkvában is tárgyalt.

"Várom a lehetőséget, hogy (...) megosszuk egymással a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus békés rendezésével kapcsolatos kilátásokat" - mondta Modi az utazás előtt. "Barátként és partnerként reméljük, hogy hamarosan visszatér a béke és a stabilitás a térségben".

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Reuters hírügynökségnek kifejtette: Modi kijevi látogatása azért jelentős, mert Újdelhi "valóban rendelkezik bizonyos befolyással" Moszkvára. "Rendkívül fontos számunkra, hogy hatékonyan építsük a kapcsolatokat az ilyen országokkal, elmagyarázzuk, hogy mi lenne a háború helyes befejezése - és hogy ez az ő érdekükben is áll" - tette hozzá.

Az indiai miniszterelnök tegnap Lengyelországban tárgyalt.

Címlapról ajánljuk
A Mol annyi földgázt termelhet ki Pakisztánban, mint a magyar éves lakossági fogyasztás

A Mol annyi földgázt termelhet ki Pakisztánban, mint a magyar éves lakossági fogyasztás

Három jelentős gáztalálatot ért el a Mol Pakisztánban. A magyar olaj-, és gázipari vállalat 25 éve működik operátorként az ázsiai államban, ahol 19 éve termel szénhidrogént, a részesedése pedig csaknem 8,5 százalék az itt kitermelt gáz mennyiségéből – mondta az InfoRádióban Homonnay Ádám, a Mol kutatás-termelés csoport szintű operációs vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
Rengetegen halnak meg az extrém hőségben, pedig a szakértők szerint mindez megelőzhető lenne

Rengetegen halnak meg az extrém hőségben, pedig a szakértők szerint mindez megelőzhető lenne

Az idei nyáron tapasztalható hőhullámok világszerte rengeteg új melegrekordot eredményeztek. Bár az extrém időjárás szinte az egész bolygót érinti, vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek miatt még tovább fokozódhat a forróság. Ilyen régiók a jobban beépített nagyvárosok, ahol a hőség a lakosság egészségi állapotát egyre nagyobb mértékben veszélyezteti. A Nature folyóirat cikkében összeszedte, hogy a szakemberek a milyen megoldási javaslatokkal állnának elő az egyre forrósodó városokban a lakosság megvédésre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×