eur:
393.41
usd:
352.1
bux:
72949.64
2024. augusztus 23. péntek Bence
23 August 2024, North Rhine-Westphalia, Geilenkirchen: An Awacs aircraft (English for Airborne warning and control system) before take-off on the runway at the NATO airbase in Geilenkirchen. NATO had declared the second-highest warning level at its airbase in Geilenkirchen, North Rhine-Westphalia. Photo: Christoph Reichwein/dpa (Photo by Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images

Helyzet van az egyik németországi légibázison - hírszerzési információk

Potenciális fenyegetésre utaló hírszerzési információk alapján csütörtök éjjel a második legmagasabb fokozatra emelték a biztonsági szintet az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben lévő NATO-légibázison - erősítette meg Christian Brett, a németországi nemzetközi légibázis szóvivője.

Már csütörtökön az 1600 alkalmazott mintegy felét elővigyázatosságból hazaküldték, de a repülési műveletek nem szakadtak meg, és az AWACS légi előrejelző rendszerben alkalmazott repülőgépek továbbra is fel- és leszállnak - közölte Brett.

Jelenleg a NATO zsargonja szerinti "Charlie" biztonsági szintet alkalmazzák, amely azt jelenti, hogy valamilyen incidens történt, vagy potenciális terrorfenyegetettségről van tudomása a szervezetnek - mondta Brett. Hozzátette, hogy erre a riasztási szintre Geilenkirchenben évek óta nem volt példa. Ennek ellenére szerinte nincs ok az aggodalomra, a gyakori hírszerzési információk alapján már elővigyázatosságból intézkedtek.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva a szóvivő abszurdumnak nevezte a drónok reptér fölötti átrepüléséről szóló találgatásokat. A légibázis fölött tilos az átrepülés a nem engedélyezett légi járműveknek - emelte ki. A drónokat már gyártáskor úgy állítják be, hogy ne tudjanak a tiltott repülési zónákba navigálni. A légteret ettől függetlenül is szigorúan ellenőrzik - húzta alá Brett.

A NATO jelenleg 14 átalakított Boeing 707-es repülőgépet állomásoztat Geilenkirchenben az AWACS rendszerben. Ezek célja, hogy a légtérben a potenciális veszélyforrásokat időben felismerjék, és tájékoztassák a szervezetet. Az Aachen melletti repülőtérről hétfőtől péntekig naponta két-három AWACS-járat közlekedik.

(A nyitóképen: egy Awacs légtérellenőrző repülőgép felszállás előtt a geilenkircheni légibázison 2024. augusztus 23-án.)

Címlapról ajánljuk
Lépett a HÖOK is a felháborodást kiváltott gólyatábor miatt

Lépett a HÖOK is a felháborodást kiváltott gólyatábor miatt

Meghozta az első döntéseit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az a munkacsoport, amely felülvizsgálja a gólyatáborok szabályozását. A testület megalakítására azért volt szükség, mert sajtóértesülések szerint az intézmény bodajki gólyatáborának szervezői folyamatosan megalázták és bántalmazták az elsőéves hallgatókat. Az InfoRádióban a HÖOK kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy fennmaradtak bizonyos hagyományok, amelyek "nem férnek bele".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×