eur:
393.74
usd:
351.93
bux:
72949.64
2024. augusztus 23. péntek Bence
Börtönlázadás volt a volgográdi Szurovikinóban lévő büntetőtelepen. Forrás: X / Mann im Schatten
Nyitókép: Forrás: X / Mann im Schatten

Brutális véget ért az oroszországi börtönlázadás - videó

Az orosz büntetés-végrehajtás négy alkalmazottja életét vesztette abban a túszdrámában, amely pénteken zajlott le a volgográdi régióbeli Szurovikinóban lévő börtöntelepen.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) által kiadott tájékoztatás szerint az incidens során négy elítélt 12 embert ejtett túszul a telep fegyelmi bizottságának ülése során: a fegyintézmény nyolc alkalmazottját négy őrizetessel együtt. A fegyőrök közül négyen belehaltak szúrt és vágott sebeikbe, a többieket kórházban ápolják Szurovikinóban. Kettejük állapota súlyos. A négy túszul ejtett rab is sérüléseket szenvedett.

Az orosz nemzeti gárda korábban azt közölte, hogy mesterlövészei "semlegesítették" a négy túszejtőt, a foglyaikat pedig kiszabadították. Egybehangzó sajtóértesülések szerint az elkövetők az Iszlám Állam terrorszervezet követői voltak.

A kommandóakciót megelőzően a világhálón megosztott videofelvételeiken a túszejtők azt hangoztatták, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni március 22-i terrortámadás ügyében őrizetbe vett "muszlim testvérekért" állnak bosszút, akiknek a szabadon bocsátását követelték, valamint azt, hogy kapjanak négy gépkarabélyt és egy gépkocsit az elvonuláshoz.

A képsorokon késsel felfegyverkezett közép-ázsiai kinézetű, oroszul akcentussal beszélő őrizetesek és vérben fekvő, illetve térdre kényszerített egyenruhás fegyőrök voltak láthatók. Az egyik elítélt kezében a terrorszervezet egy rögtönözve elkészített zászlaját tartotta.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség közlése szerint a négy feltételezett elkövető, Ramzidin Tosev (1995-ben született), Nizircson Toshov (1996), Rusztamcson Navruzi (2001) és az 1995-ben született Temur Huszinov (1995) Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból származik. Hármukat bírósági feljegyzések szerint kábítószer értékesítése miatt, a negyediket előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölésért ítélték el.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Szurovikinóban történtek miatt büntetőeljárást indított.

Hasonló túszejtés idén június 16-án történt Rosztov-na-Donu városban, egy előzetes letartóztatási központban. Akkor hat, terrorizmusért elítélt, késsel, tűzoltószekercével és gumibottal felfegyverkezett rab a büntetés-végrehajtás két munkatársát ejtette foglyul, és járművet követelt.

A túszejtőkkel előbb tárgyalásokat folytattak, majd bevetették ellenük a különleges rendeltetésű rendőri egységet (OMON). A FSZIN szerint a túszejtőket likvidálták, a túszok sértetlenek maradtak.

A FSZIN szerint az elkövetők közül többen az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet követői voltak.

Hármukat, az Ingusföldön élő Samil Akijevet, Tamerlan Girejevet és Azamat Cickijevet tavaly decemberben több terrorcselekményben találta bűnösnek a bíróság, egyebek között abban, hogy Karacsáj- és Cserkeszföld legfelsőbb bíróságának felrobbantására készültek.

Girejev és Akijev egyaránt 18, Cickijev pedig 18 és fél évi szabadságvesztést kapott.

A Moszkvával határos Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legsúlyosabb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét, és több mint 550-en megsebesültek, eddig 12 embert tartóztattak le, köztük a négy elkövetőt - Dalerzson Mirzojevet, Szaidakram Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Fajzovovot -, akik mind tádzsik állampolgárok.

A támadásért a Horaszán Tartomány csoport vállalta a felelősséget, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel. Az orosz hatóságok többször is azt állították, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz. Kijev ezt tagadja.

Címlapról ajánljuk
Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Nincs sok esély egy nagykoalíció megalakulására, az azonban biztosnak tűnik, hogy Emmanuel Macron pártszövetsége benne lesz az új francia kormányban – mondta az InfoRádióban Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. A Franciaország-szakértő szerint nem valószínű, hogy az előre hozott választásokat megnyerő Új Népfront miniszterelnök-jelöltje lesz az új kormányfő.

Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Jelenleg az ország és a társadalom működésével kapcsolatos alapvető kérdésekben is nehéz társadalmi konszenzust elérni – jelentette ki a szlovák kormányfő a társadalmi helyzetet értékelő beszédében. Robert Fico szerint nemcsak a belpolitikában, hanem a külpolitikában is szükség van a vélemények ütköztetésére, és bejelentette, hogy ősszel több távol-keleti országba is ellátogat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×