eur:
393.45
usd:
354.15
bux:
73239.7
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2021-es megállapodása alapján a PNL átadta a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, ezzel új, kétpárti kormány alakul, amelyből kimarad az eddig a nagykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Komoly vállalást jelentett be Bukarest

Hét év alatt csökkentené a GDP 3 százalékára a költségvetési hiányt a román kormány.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök Brüsszelbe utazik, ahol tárgyal Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A megbeszélés egyik témája a román költségvetési hiány csökkentése lesz. "Azzal a javaslattal megyünk, hogy hét évre szóló megegyezést szeretnénk, mert 2025-ben és 2026-ban is nagy beruházások lesznek a helyreállítási terv keretében" - idézi Marcel Ciolacut az economedia.ro. Románia 2020 óta áll túlzottdeficit-eljárás alatt, 2021-ben az Európai Bizottsággal a helyreállítási tervről kötött megállapodásban vállalta, hogy 2024-re csökkenti a hiányt 3 százalékra.

A 2023-as GDP-arányos költségvetési hiány a bukaresti pénzügyminisztérium számításai szerint 5,68 százalék, az Eurostat szerint 6,6 százalék volt. Az idei büdzsé tervezetében a Ciolacu-kabinet 5 százalékos deficittel számolt, azonban a költségvetési tanács szerint meg fogja haladni a 7 százalékot. A román kormányfő elmondta, hogy szeretné újratárgyalni a helyreállítási tervet, 10 százalékkal csökkenteni a hitel mértékét.

Az Európai Helyreállítási Terv keretében 28,5 milliárd euró (11 227,29 milliárd forint) áll Románia rendelkezésére, amelyből 14,9 milliárd euró (5869,706 milliárd forint) kedvezményes hitel. A 10 százalékos csökkentéssel 1,49 milliárd euróról (589,97 milliárd forint) mondana le a bukaresti kormány.

Címlapról ajánljuk
Fekete Rajmund az Arénában: éles lett az elnökjelölti csata, már a demokraták is migrációellenes kampányt folytatnak

Fekete Rajmund az Arénában: éles lett az elnökjelölti csata, már a demokraták is migrációellenes kampányt folytatnak

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján jelenleg három csatatér államban is 5-6 százalékos előnyre tett szert Kamala Harris, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje Donald Trumppal szemben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója. A történész szerint a bevándorlás lesz a fő témája a kampánynak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
Jelentős változások jönnek az európai iPhone-készülékeken

Jelentős változások jönnek az európai iPhone-készülékeken

Az Apple jelentős változtatásokat tervez az iPhone és iPad operációs rendszereiben, de csak az Európai Unió területén. A vállalat hamarosan lehetővé teszi, hogy a felhasználók alapértelmezett alkalmazásokat válasszanak számos funkcióhoz, beleértve a telefonhívásokat, üzenetküldést, billentyűzetet és jelszókezelőket - írta a The Verge.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×