eur:
392.64
usd:
352.18
bux:
73141.98
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Gasherbrum, a világ egyik legmagasabb hegycsúcsa. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Odaveszett egy alpinista a világ egyik legmagasabb hegyén

Bár két bajba került orosz hegymászót sikerült megmenteni, de az egyik társuk nem élte túl az expedíciót.

Az eredetileg ötfős csapat azért vágott neki a pakisztáni-kínai határnál magasodó Gasherbrum egyik hegycsúcsának, hogy megkeresse és lehozza az ott egy éve szerencsétlenül járt társuk holttestét.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a hegymászók múlt pénteken balesetet szenvedtek a lezúduló jég miatt.

A mentőalakulatok hétfőn le tudtak hozni két embert, de két másik hegymászó megsérült, és nem tudott mozogni, emiatt az ő mentésük bonyolultabb volt, és hosszabb tervezést igényelt. Végül kedden tudták őket is biztonságba helyezni. Sérüléseik miatt kórházba fogják szállítani őket helikopterrel, amint az időjárás kedvezőbbre fordul.

A csapat ötödik tagja egy gleccserszakadékba zuhant, és feltehetően meghalt, a hatóságok még a holttestének a helyét sem tudták azonosítani.

Az orosz csapat hegyivezetők és serpák nélkül vágott neki a hegycsúcsnak egy szokatlan útvonalon. A pakisztáni hegymászó egyesület titkára azt ugyan elismerte, hogy "nemes célú küldetésre" vállalkoztak az oroszok, mégis felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül veszélyes felderítetlen útvonalakon elindulni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

A háború eddigi egyik legintenzívebb dróntámadása érte Moszkvát, Oroszország fővárosát. A helyi vezetés 10 ellenséges drón lelövését jelentette. Ukrajna közben részlegesen elkezdte kiüríteni Szumi megye lakosságát, 45 ezer embert akarnak kihozni a térségből. Az orosz haderő megkezdte Toreck bekerítését és hamarosan elérhetik Pokrovszkot is - mindkét város Donyeck megyében található. A nap folyamán elfoglalta az orosz hadsereg az 1000 fős lakosságú Zselannét. Oroszország ma bejelentette: többé nem hajlandók tárgyalni Ukrajnával a háború lezárásáról. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 21. 22:44
×
×
×
×