eur:
392.64
usd:
352.18
bux:
73141.98
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Szavazás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Hódmezővásárhelyen, a Szent István téri általános iskolában kialakított 22. szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Novemberben kampányol egész Románia

A választási szövetségeket szeptember 10-ig lehet bejegyezni.

Romániában 30 nappal a december elsejére kitűzött parlamenti választások előtt, november elsején kezdődik és november 30-án ér véget a választási kampány: egyebek mellett erről rendelkezik a választási menetrendről szóló határozat, amelyet szerdán fogadott el a bukaresti kormány.

Választási szövetségeket szeptember 10-ig lehet bejegyezni, a belföldi jelöltlisták leadásának, illetve a független jelöltek regisztrációjának határideje október 17-én jár le. A külföldi választókerületben induló jelöltek névsorát legalább két héttel korábban, október 2-ig le kell adni.

A külföldön élő román állampolgároknak idén is két nap áll majd rendelkezésre, hogy leadják voksukat: ők november 30-án és december elsején is szavazhatnak helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Belföldön december elsején szintén 7 és 21 óra között lesznek nyitva a szavazókörök.

A kabinet szerdai ülését követő kormányinfón Mihai Constantin kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a külföldön élő román állampolgárok október 17-ig kérhetik a votstrainatate.ro weboldalon, hogy a külföldi lakcímükről levélben szavazhassanak.

A szóvivő elmondta: a szenátusi és képviselőházi választások előkészítésére és lebonyolítására 878 millió lejt (69 milliárd forint) irányzott elő a kormány.

A bukaresti kormány július végén már elfogadta a november 24-én (első forduló) és december 8-án (második forduló) tartandó államelnökválasztás menetrendjét is. Az elnökválasztáson a külföldön élő román állampolgároknak két és fél nap áll majd rendelkezésükre, hogy leadják voksukat, hiszen a külföldi szavazókörök már péntek délben kinyitnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

A háború eddigi egyik legintenzívebb dróntámadása érte Moszkvát, Oroszország fővárosát. A helyi vezetés 10 ellenséges drón lelövését jelentette. Ukrajna közben részlegesen elkezdte kiüríteni Szumi megye lakosságát, 45 ezer embert akarnak kihozni a térségből. Az orosz haderő megkezdte Toreck bekerítését és hamarosan elérhetik Pokrovszkot is - mindkét város Donyeck megyében található. A nap folyamán elfoglalta az orosz hadsereg az 1000 fős lakosságú Zselannét. Oroszország ma bejelentette: többé nem hajlandók tárgyalni Ukrajnával a háború lezárásáról. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×