eur:
393.4
usd:
354.04
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
Az evakuáltak vonatjához állnak sorban emberek a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Pokrovszkban 2024. augusztus 19-én. Az orosz hadsereg előrenyomulása miatt egyre több településről költöztetik ki a lakosságot a térségben.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Pár napja van egy ukrán település lakóinak, mielőtt megérkeznek az oroszok - térkép

A civileknek legfeljebb két hetük van elhagyni Pokrovszk városát az orosz csapatok előrenyomulása közepette - közölte hétfőn Szerhij Dobrjak, az ukrán város katonai közigazgatásának vezetője az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva.

Mint mondta, a közeli Mirnohradban élőknek kevesebb idejük maradt erre, mindössze pár nap. Dobrjak ismételten a települések elhagyására szólította fel a polgári lakosokat.

Dobrjak szerint a hatóságok naponta legalább ezer embert tudnak kimenekíteni, de jelenleg napi szinten mindössze alig 600-an hagyják el a várost.

Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója Telegram-oldalán arról számolt be, hogy mintegy 53 ezer ember, köztük négyezer gyerek maradt Pokrovszk térségében. Hozzátette, hogy a környező településeken kijárási tilalmat rendeltek el.

A pokrovszki frontszakaszon dúlnak jelenleg a legádázabb harcok Kelet-Ukrajnában, az orosz csapatok az utóbbi hónapokban egyre közelebb kerültek a városhoz,

s a múlt heti jelentések szerint valamivel több mint tíz kilométerre vannak annak külterületeitől az ukrán hatóságok szerint.

Az ukrán vezérkar hétfői hadijelentésében 145 összecsapásról tett említést az utóbbi 24 órában, ebből 45 Pokrovszk, további 24 pedig a 47 kilométerre található Toreck, az orosz erők másik csapásirányának térségében zajlott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este nagykövetekhez szólva az ukrán csapatok kurszki sikereiről beszélt. Azt állította, hogy ukrán erők ellenőrzése alá került az oroszországi Kurszk megye több mint 1250 négyzetkilométernyi területe 92 településsel. Újfent sürgette országa szövetségeseit, hogy oldják fel a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat orosz területek elleni mélységi csapásokra.

"Az Oroszországgal kapcsolatos úgynevezett piros vonalak naiv, illúzórikus elképzelése, amely meghatározta egyes partnereink háborúval kapcsolatos értékelését, felmorzsolódott a napokban valahol Szudzsa térségében" - hangoztatta Zelenszkij az ukrán ellenőrzés alá került orosz határtelepülésre utalva.

(A nyitóképen: Az evakuáltak vonatjához állnak sorban emberek a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Pokrovszkban 2024. augusztus 19-én. Az orosz hadsereg előrenyomulása miatt egyre több településről költöztetik ki a lakosságot a térségben.)

Címlapról ajánljuk
Felhőszakadás - kiadták a másodfokú figyelmeztetést, az államtitkár is megszólalt az estéről
térkép

Felhőszakadás - kiadták a másodfokú figyelmeztetést, az államtitkár is megszólalt az estéről

Délutánra jelzett csapadékot, zivatarveszélyt a HungaroMet, négy óra után frissítette a szervezet a figyelmeztetési térképet.

kutatás
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×