eur:
395.78
usd:
360.69
bux:
71673.12
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.
Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images

Berúgta a majomhimlő súlyosabb variánsa Európa ajtaját

Az ország első majomhimlős megfertőződését jelentették be csütörtökön Svédországban, és ez az Mpox-Klade I vírusváltozat első Afrikán kívüli diagnosztizálása.

„A délután folyamán megerősítést kaptunk arról, hogy Svédországban van egy esetünk az mpox súlyosabb variánsából, az úgynevezett Mpox-Klade I-ből” – mondta Jakob Forssmed szociális ügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

„Ez az Mpox-Klade I első olyan előfordulása, amelyet Afrikán kívül jegyeztek föl. Az illető egy olyan afrikai régióban fertőződött meg, ahol ez a változat súlyos járványkitörést okozott” – közöltr Olivia Wigzell, a svéd közegészségügyi hivatal vezetője. Hozzátette, hogy a svéd lakosság nincs veszélyben az egy eset miatt.

Szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt. A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Az Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó. Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, szakemberek abból indulnak ki, hogy fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál.

Az Mpox-Klade I változat az utóbbi hetekben a KDK mellett Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent. "Világos, hogy létfontosságú az összehangolt nemzetközi fellépés a járványkitörés megfékezése és emberéletek megmentése érdekében" - húzta alá Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A Kongói Demokratikus Köztársaság csütörtökön közölte, hogy az év eleje óta a vírus már legkevesebb 548 ember halálát okozta az országban.

Címlapról ajánljuk

Megkéselték a spanyol futballfenomén apját

Három embert letartóztattak, egyet még keresnek azt követően, hogy megkéselték a labdarúgó-Eb spanyol tinisztárjának édesapját. A férfit a Barcelonához közeli Mataróban, egy parkolóban támadták meg.
VIDEÓ
Megérkeztek a fontos amerikai adatok, mit csinálnak a tőzsdék?

Megérkeztek a fontos amerikai adatok, mit csinálnak a tőzsdék?

Kedvező a hangulat ma a világ tőzsdén, az amerikai tőzsdék szerdai pluszos zárása után az ázsiai részvénypiacokon többnyire emelkedtek ma reggel az indexek, és az európai tőzsdék is kis emelkedéssel nyitottak, bár a déli órákra némileg elbizonytalanodtak. Makroadatok tekintetében igazi nagyüzem volt ma, főleg az Egyesült Államokból érkeztek fontos, a gazdaság állapotát mutató statisztikák. A befektetők jól fogadták az adatokat, a recessziós félelmek némileg csökkentek, amitől lendületet kaptak délután az amerikai és az európai tőzsdék is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×