eur:
393.52
usd:
360.02
bux:
71770.82
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Keir Starmer brit miniszterelnök (k) lerója kegyeletét a helyszínen, az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án, miután az előző nap egy ruandai származású 17 éves férfi késsel gyermekekre támadt egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Három gyermek életét vesztette, nyolc másikat és két felnőttet kórházban ápolnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Az angol mimiszterelnök fél óráig nyugtatta az iráni elnököt

Óva intette Iránt az eszkalációtól Keir Starmer. A brit miniszterelnök a telefonhívást megelőzően Joe Biden amerikai elnökkel és európai szövetségeseivel is egyeztetett.

Keir Starmer brit miniszterelnök Maszúd Peszeskján iráni elnökkel folytatott hétfői telefonbeszélgetése során arra szólította fel az iszlám köztársaság államfőjét, hogy tartózkodjon Izrael megtámadásától.

Starmer a közel-keleti feszültségek csökkentése érdekében beszélt Peszeskjánnal - tudatta a brit miniszterelnöki hivatal.

A telefonbeszélgetés mintegy fél óráig tartott. A brit miniszterelnök a telefonhívást megelőzően Joe Biden amerikai elnökkel és európai szövetségeseivel is egyeztetett.

Az iráni elnökkel folytatott beszélgetése során Starmer mély aggodalmának adott hangot a Közel-Keleten kialakult helyzettel kapcsolatban, és a feszültségek enyhítésére szólította fel a feleket a további regionális konfrontációk elkerülése végett.

"Fennáll a komoly kockázata annak, hogy valaki elszámítja magát. Most nyugodt és körültekintő mérlegelésre van szükség" - idézte Starmert a brit miniszterelnöki hivatal, hozzátéve, hogy a kormányfő már megerősítette elkötelezettségét az azonnali tűzszünet, az összes fogoly szabadon engedése és a Gázába juttatott humanitárius segélyek növelése iránt.

A középpontban most a diplomáciai tárgyalásoknak kell állnia - jelentette ki a brit miniszterelnök.

Az iráni elnök kifejtette, hogy a háború a világon senkinek nem áll az érdekében, de kiemelte, hogy a nemzeteknek joguk van "büntetőlépésekre egy agresszor ellen" - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

"A cionista rezsim (Izrael) támogatása felelőtlen és ellentétes a nemzetközi normákkal, és veszélyezteti a regionális biztonságot azáltal, hogy a cionista rezsimet bűntetteinek folytatására bátorítja" - hangsúlyozta az iráni államfő.

A vezetők egyetértettek abban, hogy a konstruktív párbeszéd a brit és iráni érdekeket is szolgálja. A brit miniszterelnök hozzátette, hogy ez akkor lehetséges, ha Irán megszünteti "destabilizáló műveleteit", ideértve a brit személyek elleni fenyegetéseket és Oroszország támogatását az ukrajnai háborúban.

Címlapról ajánljuk

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×